Lutkarski kabaret na placi – autorski projekt prema motivima iz povijesti grada Rijeke i Gradskog kazališta lutaka Rijeka postavlja se u sklopu Festivala Tobogan i u povodu šezdesete obljetnice GKL-a.

Koristeći se već u naslovu nekadašnjim starim nazivom današnjega riječkog kazališta lutaka, Matija Solce vodi nas u svome neobičnom lutkarskom varijeteu kroz povijest lutkarstva u Rijeci: od Marionetskog kazališta Giovannija Lukezića u Rijeci do Sokolskoga lutkarskog kazališta na Sušaku i lutka, legendarnog Jurića, kojega je stvorio Viktor Car Emin. Predstava tako spaja dva različita povijesna trenutka riječkog lutkarstva u ludo putovanje kroz vrijeme, u priču o Rijeci i njezinoj industrijskoj baštini preko omiljenih proizvoda poput poznate čokolade Slon (Elefante) i omiljene slastice rigojanči. U predstavu su uključene i intimne priče o običnim ljudima, koje čine duh i identitet grada, inspirirajući se pritom i gradom u kojem živi toliko manjina i u kojem se nekoć govorilo toliko različitih europskih jezika. 

Spajajući riječku lutkarsku povijest, sadašnjost i budućnost u urnebesan lutkarski varijete, ovaj lutkarski Amarcord želi skrenuti pozornost na važnost lutkarske umjetnosti za grad, ali i njezin značaj u kontekstu hrvatskog i europskoga lutkarstva. Lutkarski rad Matije Solcea, lutkara, glazbenika, boema, svjetskog putnika i otkačenjaka, posvećen je istraživanju neobičnog odnosa između lutke, teatra objekata i glazbe.

Predstava je zamišljena i kao svojevrsno kazalište na specifičnoj lokaciji pa se tako odigrava na punktovima Tržnice Brajda i oko nje, sve do samoga Gradskog kazališta lutaka Rijeka.