Poetična lutkarska priča o vršnjačkom nasilju i nesnalaženju u izražavanju emocija u procesu odrastanja.

Radnja predstave Kiša smještena je u pustinji koja na momente podsjeća na postapokalipsu. Glavni junak predstave je usamljeni Petar koji je već duže vrijeme u potrazi za vodom ili bilo kojim živim bićem. U svojim najtežim trenutcima susreće se s robotom koji je u potrazi za podacima o preostalom životu na Zemlji. Kroz Petrova prisjećanja na vlastiti život, robot Robi uči o ljudskosti, a Petar kroz Robijeve reakcije spoznaje svoje greške i propuštene prilike u životu.

Kroz prisjećanja glavnog lika, predstava dotiče teme kao što su problemi pri izražavanju emocija, vršnjačko nasilje i prihvaćanje odgovornosti za vlastite postupke. Ova predstava namijenjena je djeci 6 do 12 godina, kada već počinju osjećati život oko sebe i propitkivati što je ispravno, a što ne. Cilj ove predstave nije odgajanje publike, već pokušaj nagovora na rizike u životu i preuzimanje odgovornosti za iste.

Predstava je pobijedila na Lutkolabu, natječaju kojim se mladim i neafirmiranim umjetnicima želi omogućiti profesionalnu produkciju lutkarske predstave. Članovi žirija bili su umjetnici i djelatnici Gradskog kazališta lutaka Rijeka te skupina od desetak djece koja pohađaju radionice Vijeća mladih Benčić. Djeca su prije sudjelovanja u žiriranju prošla kroz lutkarsku radionicu pod vodstvom Petre Šarac (HR) i upoznala se s osnovama rada na umjetničkoj produkciji predstave i kritičkog promatranja kazališnog rada.

Projekt Lutkolab

Gradsko kazalište lutaka Rijeka kroz programski pravac Dječja kuća EPK Rijeka2020 razvilo je projekt Lutkolab koji je započet u 2018. godini. Projekt je imao za cilj putem natječaja otvorenog mladim i neafirmiranim umjetnicima omogućiti profesionalnu produkciju lutkarske predstave. Natječaj je bio otvoren u proljeće 2018., a članovi žirija u užem krugu bili su umjetnici i djelatnici GKL Rijeka (Magdalena Lupi Alvir, Almira Štifanić, Damir Orlić, Serđo Dlačić) te skupina od desetak djece koja pohađa radionice Vijeća mladih Benčić. Djeca su prije sudjelovanja u žiriranju prošla kroz lutkarsku radionicu pod vodstvom glumice-lutkarice Petre Šarac te su se upoznali s osnovama rada na umjetničkoj produkciji predstave i kritičkog promatranja kazališnog rada. Od tri projekta u užem krugu, odabran je projekt Vanje Jovanovića pod radnim nazivom Voda koji je u svojoj produkcijskoj fazi preimenovan u Kišu.