Plažu Grčevo pretvaramo u glavno kupalište Balthazargrada!

Plaža Grčevo, poznatija kao Pajol ili Šestica, smještena je na južnom rubu grada u neposrednoj blizini Brodogradilišta Viktor Lenac. Nadomak brodova koji se renoviraju nalazi se zajednica ljudi kojima ova plaža nije samo mjesto za kupanje. Grčevo, kao i ostale slične plaže u Rijeci, javni je prostor i okupljalište, forum za rasprave i kulturne događaje, kafić i sportski kutak – mjesto na kojemu se grade pojedinačni odnosi i zajednica te jača njihova prisutnost u prostoru. Ova je lokacija odabrana za projekt koji je zasnovan na strategiji zajedničke suradnje, u koji je pozvana Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

U projektu sudjeluju studenti, u sklopu kolegija posebno osmišljenog za ovu prigodu tijekom akademske godine 2019./2020., pod vodstvom iskusnog umjetnika i profesora Igora Eškinje. Njihove su ideje usmjerene na osmišljavanje i ostvarenje umjetničkog djela koje postaje sastavni dio plaže Grčevo, uz poboljšanje njezine funkcionalne i simboličke kvalitete.

Umjetnički proces nadahnut je temom Balthazara, svjetski poznatog i nagrađivanog animiranog serijala, u kojem je Rijeka glavna inspiracija i nadahnuće autoru scenografije za stvaranje Balthazargrada. Balthazar je baš po pravoj mjeri pametan profesor koji rješava probleme malog čovjeka. Instalacije nastaju u suradnji s programskim pravcem Dječja kuća.