Doba moći

Programski pravac Doba moći bavi se Rijekom kao laboratorijem europske povijesti, svijesti i savjesti.

Velika europska umjetnost odgovara na krizu

Naš Grad samo je u posljednjih 100 godina promijenio sedam država. Središtem Rijeke prolazile su burno pozdravljene brojne ličnosti koje su obilježile 20. stoljeće. Doba moći istražuje povijesne mijene, aktualne manifestacije i perspektive pojma, struktura, iskustva i izvedbi moći, od intimnih doživljajnih sfera do totalitarnih režima koji su transformirali riječke izgovorene i prešućene priče.

Program Doba moći inspiriran je Rijekom kao laboratorijem europske povijesti te progovara o različitim oblicima i odnosima moći preko povijesnih i umjetničkih izložbi te vrhunskih kazališnih, plesnih i opernih predstava i drugih događanja. Rijeka je preživjela okupacije, oslobođenja, monarhije, carstva, društveno-političke revolucije i krahove. Iskustvo podijeljenosti oblikovalo je identitet mnogih europskih gradova, pa tako i Rijeke koja je desetljećima bila podijeljena granicom oblikovanom rijekom Rječinom. Rijeka i njezina situacija, od povijesti preko sadašnjosti do budućnosti grada, nalaze se u polazištu, ali ne ograničavaju domete i namjere ovog programa. Iskustva i struktura moći promatraju se od intimnih doživljajnih sfera do totalitarnih režima; od ideja i znanja do izvedbi i učinaka moći; od političkih igara do ljudskih prava; od nasilja i opresije do krhkosti života drugih bića i opstanka prirodnog okoliša; od izvora do granica; od otpora do odgovornosti; od destruktivne do kreativne moći.

 

Bogat izvedbeni program, među ostalim, čine izvedbe nove predstave Sve što je dobro slavne europske kazališne skupine iz Bruxellesa Needcompany, nova produkcija vrhunskoga grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, nove operne produkcije kao što je Wagnerova Tristan i Izolda. Izložbeni program sastavljen je od niza izložbi suvremene umjetnosti, a započinje izložbom jednog od najpoznatijega riječkog i hrvatskog umjetnika Davida Maljkovića, te izložbi koje tematiziraju riječku i europsku povijest, uključujući stalne postave novih muzejskih prostora, Palača šećera i Galeb. Posebno je zanimljiva audiovizualna instalacija Anakrono kupalište jednog od najvažnijih svjetskih autora suvremene glazbe Heinera Goebbelsa.