Doba moći

Programski pravci
Program Doba moći inspiriran je Rijekom kao laboratorijem europske povijesti te progovara o različitim oblicima i odnosima moći – od destruktivne do kreativne moći, od nasilja i opresije do krhkosti života, od političkih igara do ljudskih prava.

Velika europska umjetnost odgovara na krizu

Rijeka je samo u posljednjih stotinjak godina promijenila sedam država, preživjela okupacije, oslobođenja, monarhije, carstva, društveno-političke revolucije i krahove.

Rijeka je u posljednjih stotinu godina promijenila sedam država, preživjela okupacije, oslobođenja, monarhije, carstva koja se urušavaju, društveno-političke revolucije i krahove. Doba moći stoga polazi od lokalne situacije i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći. Rijeka i njezina situacija nalaze se u polazištu, ali ne ograničavaju domete i namjere ovog programskog pravca. Iskustvo podijeljenosti oblikovalo je identitet Rijeke, ali i mnogih europskih, i ne samo europskih gradova. Pa dok bodljikave žice obilježavaju granice diljem Europe, dok se ponovno podižu zidovi između država, povijest Rijeke postaje prijeteće i upozoravajuće zrcalo suvremene Europe, i ne samo Europe.

Povijest Rijeke je ogledalo Europe

Doba moći istražuje povijesne mijene, aktualno značenje pojma moći, strukturu, iskustva i izvedbe moći. Program se kreće od intimnih doživljajnih sfera moći do totalitarnih režima koji su transformirali izgovorene i prešućene priče.

Iskustvo podijeljenosti oblikovalo je identitet mnogih europskih gradova pa tako i Rijeke koja je desetljećima bila podijeljena granicom oblikovanom rijekom Rječinom. Pa dok bodljikave žice obilježavaju granice diljem Europe, dok se ponovno podižu zidovi između država, povijest Rijeke postaje ujedno prijeteće i upozoravajuće ogledalo suvremene Europe i ne samo Europe.

Rijeka i njezina iskustva, od povijesti preko sadašnjosti do budućnosti grada, nalaze se u polazištu ove programske cjeline, ali ne ograničavaju domete i namjere samih programa. U tom smislu, strukture moći promatraju se od ideja i znanja do izvedbi i učinaka; od političkih igara do ljudskih prava; od nasilja i represije do krhkosti života drugih bića i opstanka prirodnog okoliša; od izvora do granica; od otpora do odgovornosti. Program zahvaća širok spektar: od destruktivne do kreativne moći.

Bogat izvedbeni i izložbeni program

Rijeka predstavlja svoju uzbudljivu povijest prepunu moćnih sila koje su je svojatale kroz izložbe D’Annunzijeva Mučenica, Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona i Granice između reda i kaosa. Ciklus uključuje i koncerte vrhunskih glazbenika na Stradivarijevim i Kresnikovim violionama.

Bogat izvedbeni program, među ostalim, čini i festival slavne europske kazališne skupine iz Bruxellesa Needcompany belgijskog umjetnika Jana Lauwersa koji uključuje izvedbu nove predstave Sve što je dobro, ali i predstave Koncert banda koji gleda u krivom smjeru i Zauvijek.

Nova produkcija dolazi i od vrhunskoga grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa pod imenom Plamteća voda, a od novih novih opernih produkcija ističe se Wagnerova opera Tristan i Izolda u režiji ugledne američke redateljice Ann Bogart.

Izložbeni program sastavljen je od niza izložbi suvremene umjetnosti te izložbi koje tematiziraju riječku i europsku povijest, uključujući stalne postave novih muzejskih prostora, Palače šećera u kojoj će biti smješten Muzej Grada Rijeke i Galeba koji će postati prvi hrvatski brod-muzej.

U programu se izdvaja i pregled suvremene likovne umjetnosti devedesetih godina prošlog stoljeća u istočnoeuropskim zemljama u izložbi pod nazivom 90-e: Ožiljci koju će pratiti i međunarodna konferencija o tom vremenu.

Posebno je zanimljiva audiovizualna instalacija Anakrono kupalište jednog od najvažnijih svjetskih autora suvremene glazbe Heinera Goebbelsa koja će biti dostupna na starom bazenu Školjić u Rijeci.

Program zaokružuju dvije velike konferencije Vremenska kapsula I i II koje otvaraju pitanja o povijesti Rijeke u razdobljima od 1900. do 1945. dok je bila podijeljena i pod raznim vladarima, odnosno od 1945. do 1990. za trajanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Nezaobilazni su dio programa i umjetnički radovi, instalacije i performansi o Golom otoku koji će tu bolnu temu približiti širokoj publici kao direktno suočenje s prošlošću u cilju širenja prostora demokratskih sloboda i istine.

Kulturom iznad granica

Propitivanje granica umjetničke slobode imperativ je iz kojeg proizlaze mnogi programi koji se u okviru ove teme predstavljaju u Rijeci. Granice nisu samo fizičke barijere kojima smo svjedočili i svjedočimo, nego često i duhovne zapreke koje valja prijeći . A upravo je kultura najbolji alat za nadilaženje granica čemu svjedoče i brojni programi u sklopu ove cjeline.