Izložbom se obilježava stotinu i pedeset godina od rođenja dr. Franje Kresnika, građanina Europe, čovjeka iznad granica, jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije. U njegovu čast izlažu se violine Stradivarija i Guarnerija.

Kao dio uvodnog programa u izložbu Granice – između reda i kaosa obilježava se stotinu i pedeset godina od rođenja dr. Franje Kresnika, jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije, majstorstva izgradnje gudačkih instrumenata. Kresnik je više od četrdeset godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Stradivarija i Guarnerija. U njegovu čast instrumenti te dvojice velikana liuterije izlažu se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka od 6. prosinca 2019. do 8. ožujka 2020.

Kresnikova strast, proučavanje talijanskih, osobito kremonskih klasičnih violina, a poslije i izrada u vlastitoj radionici, nadišla je granice koje je iscrtala politika na području na kojemu je živio. Bio je ključna osoba u osnivanju Međunarodne škole za liuteriju u Cremoni te ga nazivaju dopisnim direktorom škole. 

Glazbena baština i Kresnikov rad sagledaju se u kontekstu ekonomskih, političkih i socijalnih značajki toga vremena. O njegovu radu, u istome pozitivnom tonu, pisala je beogradska Politika i kremonski Il regime fascista. Istodobno je bio član Akademije – društva hrvatskih intelektualaca i predstavnik talijanskog udruženja obrtnika, liječio D`Annunzijeve ardite i volontirao u Banovinskoj bolnici na Sušaku. Suvremenici su o njemu govorili kao o rođenom Bečaninu koji je nastanjen u Jugoslaviji, a u duši je Talijan. Franjo Kresnik bio je građanin Europe koji je svojim djelovanjem nadilazio političke granice.

Autorski tim izložbe čine Tamara Mataija (HR), Fausto Cacciatori (IT) i Tea Perinčić (HR), a autori dizajna postava su Sanjin Kunić (HR) i Nikolina Radić Štivić (HR).

U sklopu izložbe, u Mramornoj dvorani Muzeja održavaju se dva koncerta na Kresnikovim violinama: 24. siječnja 2020. mladi riječki violinisti Matej Mijalić (HR) i Ivan Graziani (HR) nastupaju uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić Mijalić (HR), a renomirani violinist Gernot Süßmuth (DE) nastupa 22. veljače 2020. U Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca 14. veljače 2020. violinist Giuliano Carmignola (IT) izvodi koncert na Stradivarijevoj violini uz pratnju slavnog Venice Baroque Orchestra (IT).