Inspiracija za predstavu priča je o riječkoj braći Oscaru i Eugeniju Jankovitsu, autorima trkaćeg automobila koji je ušao u povijest svjetskog automobilizma.

Predstava je inspirirana nevjerojatnom pričom riječke braće Oscara i Eugenija Jankovitsa, koji su tridesetih godina prošloga stoljeća projektirali i sagradili trkaći automobil koji je ušao u povijest svjetskog automobilizma. Riječ je o Alfi Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider, poznatijemu kao Alfa Jankovits, odnosno Alfa Aerospider, prototipu koji su tridesetih godina sagradili u automehaničarskoj radionici u srcu grada Rijeke. To je priča o strasti prema automobilima, prema istraživanju u području mehanike i dizajna, ali i prema jedinstvenom snu: osmisliti i sagraditi super bolid, najbrži trkaći auto na svijetu, koji je trebao premašiti druge svojim jedinstvenim performansom i ljepotom inovativnog i futurističkog dizajna.
Predstava vraća oblik i strast nekim idejama iz prošlosti, ocrtava obrise svijeta koji više ne postoji, Rijeke tridesetih godina prošloga stoljeća. Kao pogranični grad i raskrižje naroda, Rijeka je bila prvenstveno inkubator ideja, grad velikih mogućnosti, luksuza i izobilja. Industrija i mondeni život sljubljeno su bujali – moglo bi je se, u neku ruku, definirati malom prijestolnicom europske kulture toga doba.

Predstavu izvodi ansambl Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca. 

Foto: www.cuoresportivo.hr