Priča o baletu i njegovoj blizini moći i vlasti, redu i disciplini. Autori narativni dio priče zasnivaju na dokumentarnom prikazu zagonetki o poslovima Nikše Župe, a koreografija ima polazište u dubokoj disciplini i poretku upisanom u samoj naravi tehnologije baletne produkcije.

Site-specific baletno-dramska predstava u režiji slovenskog redatelja riječkog podrijetla Janeza Janše, koreografa Mauricea Causeya (US) i vanjskog suradnika Blaža Zgage (SI). 

Zašto svi režimi vole balet? Od aristokracije, koja ga je stvorila, preko kapitalizma koji ga je zapakirao, do socijalizma koji ga je ustoličio kao državnu umjetnost. Što je to u baletu da je tako privlačan vlasti, moći i blještavilu, bilo ono ruskog, francuskog, američkog ili nekog manje zapadnog i kolonijalnog ili imperijalnog podrijetla? Disciplina koja proizvodi gracioznost? Disciplina kao preduvjet slobodi? Disciplina koja s jedne strane stvara red vojničke parade, a s druge sublimnu lakoću pokreta koja proizlazi iz marljivo istreniranog tijela?

Priča o baletu i njegovoj blizini moći i vlasti, redu i disciplini prožima i lik Nikše Župe, kulturnog menadžera rodom iz Splita, direktora zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti te umjetničkog ravnatelja Baleta Slovenskog narodnog kazališta u Ljubljani 1991. – 1992. godine. U tom razdoblju, koji neki smatraju jednim od najpropulzivnijih razdoblja ljubljanskog Baleta, Župa je postao jedan od najvažnijih trgovaca oružjem na području bivše Jugoslavije, organiziravši više transporata oružja zračnim i morskim putem. Slovenija je bila ključno čvorište za distribuciju oružja, u čemu su sudjelovali i visoki državni dužnosnici s kojima je Župa surađivao. Poslovi su ga nakon Ljubljane odveli u Beč, središte, embargom Ujedinjenih naroda opterećene, trgovine oružjem. Je li mu ljubljanski Balet bio izvrna krinka za opasne poslove koje je vješto odvajao od svoje strastvene privrženosti baletnom svijetu? Zašto se javnost, uključujući baletnu i širu kazališnu, nikada nije bavila pitanjem što se zapravo dogodilo Župi, iznimno cijenjenom menadžeru? Kako je ušao u poslove trgovine oružjem i zašto je srušen avion kojim je letio? Zašto je njegov nestanak prekriven tolikim velom tajnosti? Priča je zanimljiv primjer duboke ukorijenjenosti umjetnosti i kulture u političke i društvene događaje. Autori narativni dio priče zasnivaju na dokumentarnom prikazu zagonetki o poslovima Nikše Župe, a koreografija ima polazište u dubokoj disciplini i poretku upisanom u samoj naravi tehnologije baletne produkcije. 

Baletno-dramsku predstavu izvode članovi Baletnog ansambla i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca.