Jedna od najpotresnijih simfonija skladanih u 20. stoljeću.

Jedna od najpotresnijih simfonija skladanih u 20. stoljeću – 13. simfonija Dmitrija Dmitrijeviča Šostakoviča, poznata i pod nazivom »Babi Yar«, posveta je masovnom ubojstvu iz 1941. godine kada je u Ukrajini živote izgubilo više od 33.000 Židova.

Unatoč činjenici što su mu djela povremeno bila zabranjivana za izvođenje, Šostakovič je bio najpopularniji i najbolji sovjetski skladatelj svog naraštaja. Slavljen, ali i osuđivan te proganjan, Šostakovič je cijeli život djelovao u Sovjetskom Savezu boreći se za slobodu stvaranja.

Nakon njegove izvrsno prihvaćene 11. simfonije izvedene 2016., riječko kazalište i njegov orkestar pod vodstvom dirigenta Villea Matvejeffa (FI) sa solistom Goranom Filipecom (HR) nastavljaju tradiciju izvođenja skladbi koje jednostavnošću i snagom melodije izazivaju snažne emocije.

Dirigent

Ville Matvejeff rođen je 1986. u Finskoj i već se potvrdio kao izniman glazbenik višestrukog talenta koji je doživio uspjehe kao dirigent, skladatelj, pijanist, nastupao je i dirigirao diljem Europe, SAD-a, u Kini, Japanu, Meksiku. Obrazovao se na Sibelius akademiji i Espoo glazbenom institutu, a nastupao je diljem Europe, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Japanu i Meksiku. Glavni je gost dirigent i muzički savjetnik Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje je dirigirao opernim predstavama Oedipus Rex, Don Giovanni, Andrea Chénier, Julije Cezar u Egiptu, Werther i brojnim koncertima uključujući i ovosezonske: Svečani koncert povodom 130. obljetnice otvorenja zgrade riječkog kazališta, Sibelius&Matvejeff&Graziani, koncert povodom 150. obljetnice rođenja Jeana Sibeliusa, Simfonijski koncert Matvejeff dirigira Beethovena i Šostakoviča, Simfonijski koncert u suradnji s Panonskom filharmonijom u Pečuhu Mahlerova Peta. Simfonijski koncert Eroica, Super gala koncert, Faust, koncertna izvedba opere.

Koncertni pijanistički debut ostvario je u dobi od 18 godina sa Simfonijskim orkestrom Finskog radija pod ravnanjem Susanne Mälkki, a potom je obišao svijet recitalom u duetu sa sopranisticom Karitom Mattila nastupima u Gulbenkian Foundation u Lisabonu, na Hong Kong Arts Festivalu, u Salle Pleyel i Théâtredu Châtelet u Parizu, Wigmore Hallu u Londonu i u Operi u Zürichu. Svoj je operni debi ostvario 2011.godine u Pori Operi hvaljenom predstavom, Purcellovom Fairly Queen, a potom nastavio raditi u Malmö Operi i Švedskoj kraljevskoj operi u Stockholmu na mjestu asistenta dirigenata kao što su Esa-Pekka Salonen i Leif Segerstam. Dirigirao je djelima širokog repertoara, od Mozartova Le Nozze di Figaro, Samsona i Dalile Saint-Saënsa i djela Lear Ariberta Reimanna, jednako kao I suvremena djela. Razvio je širok repertoar koji seže od klasike, preko 20. stoljeća do suvremenosti. Njegovo orkestralno djelo Ad Astra najčitanije su finske novine Helsinki Sanomat proglasile finskim orkestralnim hitom 21. stoljeća. Osnivač je i umjetnički ravnatelj New Generation Opere, poznate po postavljanju ambicioznih i tehnološki inovativnih opernih predstava. Šef dirigent je Jyväskylä Sinfonie, surađuje s Avanti! komornim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Turku filharmonijom, orkestrom Oulu Sinfonia, Luksemburškim filharmonijskim orkestrom, Estonskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, orkestrom Sinfonia Lahti, Sonderjylland simfonijskim orkestrom, Tapiola orkestrom. Imenovan je i umjetničkim ravnateljem najstarijeg festivala u Finskoj na kojem se kontinuirano izvodi klasična glazba, Turku Music Festival.

Solist

Solist, Goran Filipec jedan je od najistaknutijih hrvatskih pijanista mlađe generacije. Rođen je u Rijeci 1981. godine, gdje je stekao osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Studirao je klavir (u klasi prof. Marine Ambokadze) i muzikologiju u Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u Lovranu, gdje je diplomirao 2001. godine. Usavršavao se na Hochschülefür Musik Köln u klasi Arba Valdme (2003 – 2004), Schola Cantorum u Parizu u klasi Eugena Indjica (2004 – 2006), na Muzičkoj akademiji Zagreb u klasi Evgenya Zarafiantsa (2006 – 2007) te na institutu znamenite ruske pijanistice Oxane Yablonskaye u CastelnuovodiGarfagnana u Italiji (2008 – 2010).

Goran Filipec pobjednik je hrvatskog državnog pijanističkog natjecanja (1995, 1997, 1999), te dobitnik ostalih nagrada od kojih se mogu spomenuti: 2. nagrada na 1. Lions Grand Prixu 1995, 1. nagrada na natjecanju “Istria Nobilissima” (1997, 1999, 2002), 1. nagrada na 3. Lions Grand Prixu 1997, 1. nagrada na 1. natjecanju riječkih glazbenika 1998. Od novijih velikih, međunarodnih uspjeha spomenimo prošlogodišnju pobjedu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju „Franz Liszt“ u Parmi te Nagradu „Franz List“ koju je dobio na ConcoursIIe de France. Godinu ranije, 2010. bio je dobitnikom 2. nagrade na natjecanju Parnassos u Mexicu. Godine 2009. osvojio je 2. nagradu na Jose IturbiMusicCompetition u Los Angelesu te 1. nagradu na GabalaInternational Piano Competition u Azerbejdžanu.

Nastupao je s Moskovskim simfonijskim orkestrom, Berlinskim simfonijskim orkestrom, Orquestra Filarmonica de Ushuaia, Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Riječke opere, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom u suradnji s dirigentima kao što su Jorge Uliarte, Leonid Nikolaev, Pavle Dešpalj, Vjekoslav Šutej i drugi, te u znamenitim koncertnim dvoranama poput Carnegie Hall-a u New Yorku, Salle Frank Martin u Genevi, National Concert Hall-a u Dublinu, Salle Cortot u Parizu, velike dvorane Muziekcentrum Vredenburg u Utrechtu.

Njegovi koncerti su snimani za Hrvatsku radio-televiziju, Radio Suisse Romande, te nekoliko argentinskih i brazilskih televizijskih i radio kanala.