Svećenica hrvatskog performansa na turneji svojim art-životom.

Vlasta Delimar neosporno je velika svećenica hrvatskog performansa koja se tijelom (živim oblikom) spretno i bez zadrške koristi kao jezikom umjetničke komunikacije. Specifičnost Vlastinih radova prepoznajemo u skrivenoj subverziji kojom se umjetnica vješto poigrava. Ta subverzija egzistira u njezinoj umjetničkoj logici koja ostaje čvrsto vezana uza stalnu upotrebu vlastita identiteta. Sagledavajući lik i djelo Vlaste Delimar, jedina nepromjenjivost u četrdeset godina dugom umjetničkom životu prikazi su njezina tijela koje u većini slučaja biva razotkriveno u raznolikim praksama izlaganja. 

U sklopu programa obilježavanja četrdeset godina vlastita umjetničkog djelovanja, autorica je u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture inicirala miniart turneju po postjugoslavenskom umjetničkom prostoru i gradovima koji su obilježili i njezino umjetničko djelovanje. Umjetnička prizma sedamdesetih i osamdesetih godina na području bivše Jugoslavije posebno je zanimljiva za Vlastu Delimar, osobito ako se uzme u obzir da je to razdoblje uzajamnog reciprociteta, to više što jugoslavenska umjetnost nikada nije zaostajala za svjetskim trendovima. Doprinos kojim Vlasta zadužuje hrvatsku umjetničku scenu definiran je, među ostalim, i galerijskim prostorima koji su afirmirali njezin umjetnički habitus, ali i obilježili povijest suvremene umjetnosti tih prostora – ŠKUC Ljubljana, SC Galerija Zagreb, SKC Beograd, Moderna galerija Rijeka (Mali salon), Dom mladih Skenderija Sarajevo…

Tako će Rijeka – grad koji pamti prve umjetničke performanse i akcije Vlaste Delimar, te MMSU, koji je kroz Bijenale mladih umjetnika dao okvir nekim od njezinih radova, ponovno postati poprištem Vlastine umjetničke intervencije i performansa u javnom prostoru. Taktilna komunikacija, Neposredno-posredna komunikacija tek su neki od motivirajućih naslova koji su i danas, sa svojim participacijskim predznakom, prilika da se ispričaju neke neispričane priče. 

Aktivnostima kojima će se obilježiti četrdeset godina Vlastina umjetničkog stvaralaštva autorica je odlučila ponuditi živo, novo čitanje vlastite prakse. Riječka turneja započinje multimedijalnom izvedbom Vlaste Delimar i Nevena Palečeka Papagena u HNK Ivana pl. Zajca. Slijedi izložba na Željezničkom kolodvoru. Uz aktivnu participaciju sudionika, performansom u javnom prostoru prisjećamo se Vlastinih početaka u Rijeci osamdesetih godina. Uzimajući u obzir Vlastinu prisutnost u djelovanju Grupe šestorice te doprinos u oblikovanju umjetničkog časopisa Maj 75, na Željezničkom kolodvoru Rijeka održava se i sitotiskarska radionica za širu javnost. 

Autorski tim projekta: Ivana Meštrov (HR), Katerina Jovanović (HR)