Dopolavoro

Svijet rada nikada nije bio uzbudljiviji... a svijet dokolice nikada nije bio toliko deprimirajući. Kako izgleda budućnost Rijeke s dvadeset tisuća studenata umjesto dvadeset i pet tisuća industrijskih radnih mjesta izgubljenih u posljednjih dvadeset godina?

Rad je mrtav, živio rad!

Dopolavoro izložbama, kazalištem i operom, ali i zabavnim spektaklima koje prati bogat izdavački program, govori o radu i novim tehnologijama. Hoće li nas tehnološki napredak jednog dana dovesti do svijeta u kojemu strojevi rade sve, a mi ljudi uživamo u obilju i dokolici?

Programski pravac Dopolavoro (nakon posla) bavi se novim oblicima rada koji nisu postojali ili nisu bili rašireni do prije desetak godina. Narav rada neprestano se mijenja pod utjecajem novih tehnologija. Teme povezane s radom podrazumijevaju i teme povezane sa stanjem ne-rada, slobodnog vremena i ljenčarenja, a obrađuju se u suradnji s međunarodnim umjetnicima iz područja vizualnih, izvedbenih i novomedijskih umjetnosti.

Središnji program Dopolavora velika je međunarodna izložba Usijano more, posvećena novim ekonomijama i novim oblicima rada povezanima s morem. S njom je povezan niz pojedinačnih izložbi, predstava i događanja kao što su robotska opera ReCallas Medea, koncert benda Compressorhead sastavljenog od robota ili atraktivne interaktivne robotičke instalacije američkog umjetnika Christiana Ristowa, ikone legendarnoga pustinjskog festivala Burning man.