Dopolavoro

Programski pravci
Dopolavoro izložbama, kazalištem i operom, ali i zabavnim spektaklima koje prati bogat izdavački program, govori o radu i novim tehnologijama.

Rad je mrtav, živio rad!

Hoće li tehnološki napredak jednoga dana dovesti do svijeta u kojemu strojevi rade sve, a ljudi uživaju u obilju i dokolici?

Programski pravac Dopolavoro (nakon posla) bavi se novim oblicima rada koji nisu postojali ili nisu bili rašireni do prije desetak godina. Narav rada neprestano se mijenja pod utjecajem novih tehnologija. Teme povezane s radom podrazumijevaju i teme povezane sa stanjem ne-rada, slobodnog vremena i ljenčarenja, a obrađuju se u suradnji s međunarodnim umjetnicima iz područja vizualnih, izvedbenih i novomedijskih umjetnosti.

Mogu li strojevi biti kreativni ili to pravo ima samo čovjek?

U fokusu programa Dopolavoro su tehnologija, koja oblikuje čovjekova zanimanja i način obavljanja rada, te društveni odnosi koji se preslikavaju na svijet rada i na samu tehnologiju. Osnovne teme kojima se bavi program Dopolavoro su automatizacija kreativnog rada i novi oblici rada koji iscrpljuju prirodne resurse na zemlji, a donosi i pogled na legalno rubne načine organizacije rada. Teme kojima se Dopolavoro bavi su europske teme, jer dotiču budućnost stanovništva cijelog kontinenta, ali i svijeta.

Ukratko, program Dopolavoro posjetiteljima Rijeke u 2020. godini donosi priče o lukama, moru, piratima, radu i radnicima. Koriteći različite medije, briškulu i trešetu, izložbe, robote, predstave, simpozije, instalacije, konferenciju i poneka iznenađenja. Rijeka će ovim programom otvoriti neke sasvim nove teme i potaknuti na razmišljanje o budućnosti rada i tehnologija i vremenu koje dolazi.

Središnji program Dopolavora velika je međunarodna izložba Usijano more, posvećena novim ekonomijama i novim oblicima rada povezanima s morem. S njom je povezan niz pojedinačnih izložbi, predstava i događanja kao što su robotska opera ReCallas Medea ili atraktivne interaktivne robotičke instalacije američkog umjetnika Christiana Ristowa, ikone legendarnoga pustinjskog festivala Burning man.