Interaktivna skulptura kojom može upravljati svatko i isprobati kakav je osjećaj velikom mehaničkom rukom drobiti velike predmete.

Ruka čovjeka interaktivna je skulptura američkog umjetnika Christiana Ristowa, a sastoji se od osam metara dugačke, hidraulički upravljane ljudske ruke i podlaktice, sposobne dignuti i zdrobiti automobil, kojom se upravlja pomoću kontrolnog uređaja nalik na rukavicu. Publika je pozvana staviti svoje ruke u kontrolni uređaj i uz pomoć suvremene hidrauličke tehnologije bez napora podizati, gnječiti i bacati goleme objekte, poput automobila. 

Dugogodišnje iskustvo pokazalo je da su hidraulički strojevi za razbijanje predmeta zaista zabavni, ali nije pošteno da se samo pojedini umjetnici i operateri teške opreme tako dobro zabavljaju: Ruka čovjeka demokratizira moć drobljenja!

Ruka čovjeka Christian Ristow

Instalacija je predstavljena na umjetničkim, glazbenim i kulturnim događanjima u SAD-u (Burning Man Festival, Coachella Valley Music and Arts Festival) te na glazbenim, umjetničkim i tehnološkim festivalima u Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Rusiji i Izraelu.