Autori i naslovi predstavljeni u biblioteci Skhole — u rasponu od kritičke teorije do književnosti i poetika suvremene umjetnosti — ocrtavaju horizont života u suvremenim kapitalističkim društvima. Crvena je nit poveznica u biblioteci imperativ da se etabliraju inovativne metode i koncepcije, pa time i drukčiji senzibiliteti kadri da detektiraju ono što nam pristiže iz budućnosti.

Sylvain Lazarus: Maj ’68, politika, povijest – razgovori (2018.)

Sylvain Lazarus, francuski antropolog, sociolog i politički aktivist, u svojoj se knjižici, izvorno objavljenoj 2008., osvrće na događaje iz 1968. i njihov utjecaj na drukčije političko mišljenje i djelovanje, ne s pozicije države, već ljudi.

Goran Sergej Pristaš: Exploded Gaze (2018.)

Raznovrsna oblicima i bogata stilovima, od osobnih umjetničkih zapisa do znanstvenih uvida, ova knjiga, rekapitulirajući dva desetljeća rada u kazalištu i umjetnosti, zabljesne čitatelja kao rijetka poslastica poetike i političke i filozofske misli istodobno. U virtuoznom stilu, ovaj svezak donosi svježe poglede na gledanje, vrijeme i produkciju kroz koje se maštovite i kritičke sile kazališta iznova izmišljaju preko granica teatra. Kao i Jean-Luc Godard, Mladen Stilinović ili Anne Boyer, Goran Sergej Pristaš (HR) udahnjuje novi život kompaktnom promišljanju iz same umjetnosti koje može promijeniti naš pogled na svijet ako slijedimo njegove mudre implikacije.

Didier Eribon: Povratak u Reims (2019.)

Povratak u Reims nezaobilazan je predmet rasprave posljednjih nekoliko godina. Didier Eribon (FR) proširuje Bourdieuov pojam autoanalize, pretvarajući ga u novi žanr koji osobnu ispovijest o podrijetlu i odrastanju povezuje sa sociološkom studijom i političkim manifestom. U knjizi se prikaz i analiza ideološke preobrazbe radničke klase izmjenjuju s prikazom sukoba autora i društvenih normi u procesu postajanja subjektom te s političkom artikulacijom sukoba ili preklapanja različitih društvenih identiteta.

Giovanna Franca Dalla Costa: Rad ljubavi (2019.)

Rad ljubavi, izvorno objavljen 1978., ključni je feministički tekst o pitanju nasilja nad ženama u suvremenom društvu. Nasilje je tu sam radni odnos u okviru kapitalističke ekonomije, u kojemu je žena prisiljena obavljati reproduktivni rad bez novčane naknade. Giovanna Franca Dalla Costa (IT) prepoznaje i značajnu funkciju koju država ima u perpetuiranju nasilja nad ženama te u skladu s tim Rad ljubavi nudi politizaciju pitanja rodno uvjetovanog nasilja, koja uključuje i borbu protiv rada i države.

Dubravka Ugrešić & Davor Konjikušić: Tu nema ničega! (2019.)

Dubravka Ugrešić (HR), nedojbeno internacionalno najzapaženija hrvatska autorica, u svojemu provokativnom eseju na primjeru toplica — lječilišta — razmatra život u postsocijalističkoj Europi i Hrvatskoj. Nekadašnji topos građanske kulture, kao svojevrsna oznaka bijega u dokonost s onu stranu društvenog života, u novim je povijesnim uvjetima postao najpregnantnija metafora opustošenosti jednog polukontinenta. Esej je popraćen fotografskom serijom Davora Konjikušića (BA), koji je je zajedno s književnicom posjetio nekoliko toplica u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Anne Boyer: Odjeća protiv žena (2019.)

Od prvotnog objavljivanja 2015.,  pjesnička zbirka u prozi Odjeća protiv žena Anne Boyer (US) ne samo da je doživjela zavidnu recepciju već je i pretiskom kod izdavačke kuće Penguin najesen 2019. autoricu definitivno etablirala kao novo veliko ime američke književnosti. New York Times opisao ju je „tužnom, lijepom, strastvenom knjigom koja bilježi političku ekonomiju literature i života kao takvog”. Uz tu zbirku, u svesku koji objavljujemo uvrstili smo i autoričinu zbirku eseja Priručnik razočarane sudbine.

Sana Perić: Nacrt za disertaciju o boli (2020.)

Nacrt za disertaciju o boli – sitne filozofske fikcije radni je naslov romana prvijenca u kojem autorica nudi novo viđenje svakodnevice provlačenjem autobiografskih elemenata kroz filtar naivne, ali svježe filozofije. Promišljajući teme poput tjelesnosti, ženskosti, majčinstva, rada, odnosa i smisla života, Sana Perić (HR) o njima piše kombinacijom iritantno sveznajuće pripovjedačice, koja joj omogućuje očuđujući učinak, i iz ugla ženskog subjekta koji u prvom licu pruža naivnu interpretaciju conditione feminis, ne bez ludičke naglašenosti vlastite podvojene pozicije.

Franco Moretti i suradnici: Obrasci i interpretacija — pamfleti Stanford Literary Laba (2020.), canon archive 

Laboratorij za književnost na kalifornijskom Sveučilištu Stanford, pod vodstvom Franca Morettija (IT), vodeće je mjesto za istraživanja književnosti potpomognuta računalnim i algoritamskim metodama. Ova zbirka članaka plod je kolektivnog rada i prikazuje najupečatljivije eksperimente koji su provedeni na Labu. Riječ je o pristupu koji ne samo da revolucionira shvaćanje umjetnosti već je važan i za područja historiografije i društvenih znanosti.

Steven Shaviro: Diskognicija (2020.)

Što je svijest? Što znači osjećati bol ili percipirati crvenu boju? Misle li roboti i računala zaista? Ili biljke i amebe? Ako ikad susretnemo inteligentne izvanzemaljce, hoćemo li ih moći razumjeti? Filozofi i znanstvenici i dalje nisu u stanju odgovoriti na ta i slična pitanja. No možda to može znanstvena fantastika. Američki teoretičar Steven Shaviro u ovoj knjizi piše o znanstveno-fantastičnim romanima i pričama koje propituju ekstremne mogućnosti ljudske i neljudske svijesti i osjetilnosti.