Jedinstvena izložba ekskluzivno donosi rane radove jednog od najslavnijih umjetnika svih vremena, a publika prvi put može izbliza vidjeti i njegove slike rađene za riječko kazalište te brojne druge radove.

Jedinstvena izložba na tri etaže Muzeja grada Rijeke donosi rane radove Gustava Klimta i članova njegove družine, brata Ernsta Klimta i prijatelja Franza Matscha. Publika prvi put može izbliza vidjeti i slike rađene za riječko kazalište te preko brojnih drugih izloženih radova saznati kako je i zašto Klimt postao jedan od najslavnijih umjetnika svih vremena.

Izložbom se predstavlja rani, zapostavljeni, a time i javnosti nepoznati opus ovog velikana europskog slikarstva, koji je karijeru započeo radeći s bratom Ernstom Klimtom i prijateljem iz školske klupe Franzom Matschom, s kojima je osnovao umjetničko udruženje. Družina je 1884./1885. angažirana za dekoraciju gledališta riječkog kazališta. Izradili su devet slika, od kojih je sedam potpisano. Slikari su se potpisali svaki na svoje platno, što im dotad nije bio običaj. U ovom razdoblju razlike su u njihovim rukopisima i stilskim stremljenjima sve izraženije, a riječki opus izdvaja se kao nagovještaj onoga što će uskoro uslijediti. Matschev će opus ostati u okvirima akademskog slikarstva i on će se kao umjetnik izgubiti u masi više ili manje solidnih slikara, a Gustav Klimt će se radikalnim autorskim prevratom prometnuti u jednog od najslavnijih slikara svih vremena i na čelu grupe umjetnika dovesti do najznačajnijega prijelomnog trenutka u novijoj povijesti umjetnosti. 

Prvi put publika može izbliza vidjeti svih devet slika nastalih za riječko kazalište, kao i pripremne crteže i kolorirane studije inače razasute u muzejima, galerijama i privatnim zbirkama od New Yorka preko Beča do Bukurešta. Zahvaljujući suradnji s velikim brojem muzeja i drugih institucija, posjetitelji mogu pogledati i druga rana djela ove trojica slikara, pretežito vezana za kazališne narudžbe. 

S obzirom na to da je Gustav Klimt danas ipak ponajprije poznat po svome kasnijem opusu, posjetitelji mogu razgledati i četrdesetak njegovih crteža nastalih u vremenu od pojave secesije do potkraj života, odnosno do 1918., s naglaskom na ženi kao glavnoj inspiraciji koja je obilježila njegov rad u svim fazama.

Izložba se postavlja na trima etažama muzeja, u atmosferi kazališnog ambijenta s primjenom suvremene tehnologije poput interaktivnih projekcija. 

Sva djela posuđena iz austrijskih i rumunjskih muzeja mogu se razgledati do 14. listopada 2020., a otad do 31. siječnja 2021. izlaže se riječki opus i multimedijalni sadržaj.

Postav izložbe potpisuje autorski tim: Ervin Dubrović (HR), direktor projekta, Deborah Pustišek Antić (HR), autorica i voditeljica projekta, i Klaudio Cetina (HR), kreativni direktor.