Jedinstvena izložba koja donosi rane radove jednog od najslavnijih umjetnika svih vremena – slike koje su nakon 133 godine demontirane sa svoda riječkog kazališta Ivana pl. Zajca kako bi bile restaurirane te ekskluzivno prikazane na izložbi u novoobnovljenoj palači iz 18. stoljeća u koju je Muzej grada Rijeke upravo uselio. Publika će, nakon što su

Jedinstvena izložba koja donosi rane radove jednog od najslavnijih umjetnika svih vremena – slike koje su nakon 133 godine demontirane sa svoda riječkog kazališta Ivana pl. Zajca kako bi bile restaurirane te ekskluzivno prikazane na izložbi u novoobnovljenoj palači iz 18. stoljeća u koju je Muzej grada Rijeke upravo uselio.

Publika će, nakon što su djela 1885. godine postavljena na svoja mjesta u prostoru gledališta, imati priliku vidjeti svih devet slika izbliza. Osim Gustava Klimta, koji je autor triju velikih platna, ostala su radovi njegova brata Ernsta Klimta te kolege Franza Matscha.

Izložbom će se predstaviti rani, zapostavljeni, a time i javnosti nepoznati opus ovog velikana europskog slikarstva, koji je karijeru započeo u umjetničkom udruženju koje je osnovao s bratom i prijateljem iz školske klupe. Iako tek na početku profesionalnog razvitka i uspona u ovom su razdoblju razlike u njihovim rukopisima i stilskim stremljenjima sve izraženije, a riječki opus izdvaja se kao nagovještaj onoga što će uskoro uslijediti. Matschov će opus ostati u okvirima akademskog slikarstva i on će se kao umjetnik izgubiti u masi više ili manje solidnih slikara, a Gustav Klimt će se radikalnim autorskim prevratom prometnuti u jednog od najslavnijih slikara svih vremena i na čelu grupe umjetnika dovesti do najznačajnijega prijelomnog trenutka u novijoj povijesti umjetnosti.

Izložba će biti postavljena u atmosferi kazališnog ambijenta i s primjenom multimedijalnih sadržaja.