Konferencija okuplja dvjesto i pedeset predstavnika europskih nacionalnih muzejskih organizacija, muzejskih stručnjaka, kreatore kulturnih politika i aktivne sudionike u europskim muzeološkim projektima

28. godišnja konferencija Europske mreže muzejskih organizacija NEMO okupit će oko dvjesto i pedeset sudionika, predstavnika europskih nacionalnih muzejskih organizacija, muzejskih stručnjaka, kreatore kulturnih politika i aktivne sudionike u europskim muzeološkim projektima. Cilj je konferencije donošenje zaključaka o važnim temama za europske muzeje, razmjena ekspertize, povezivanje i umrežavanje.

NEMO je nezavisna mreža nacionalnih muzejskih organizacija koja predstavlja muzejske zajednice u Vijeću Europe. Neki od njezinih ciljeva su: pomoć muzejima u ispunjavanju njihovih uloga čuvara kulturne baštine promičući njihovu važnost za europske kreatore politike, umrežavanje i suradnja europskih muzeja te poticanje na sudjelovanje u postojećim europskim kulturnim politikama. NEMO vjeruje da su muzeji ključni igrači u očuvanju kulturne baštine i da imaju središnju ulogu na putu boljeg razumijevanja unutar Europe.

U fokusu mreže su četiri ključna strateška područja, a to su: vrijednost zbirke, sociološke, obrazovne i ekonomske vrijednosti. NEMO smatra da je od ključne važnosti podržati europske muzeje u njihovu nastojanju da prihvate i iskoriste svoj potencijal u digitalnom smjeru i razviju svoje organizacijske kapacitete u sva četiri strateška područja.

U okviru konferencije NEMO, a u suradnju s međunarodnom organizacijom International Association of Children in Museums, organizatorima Hands On International, u Rijeci će se održati i svečana dodjela prestižne globalne nagrade the Children in Museums Award.