Druga konferencija gradonačelnika Europskih prijestolnica kulture za cilj ima umrežavanje i jačanje nasljeđa programa Europskih prijestolnica kulture.

Konferencija gradonačelnika Europskih prijestolnica kulture – ECoC Mayor’s Conference okupit će u Rijeci u travnju 2020. gradonačelnike gradova koji su dosad ponijeli laskavu titulu Europske prijestolnice kulture, čija obitelj danas ima više od šezdeset članova.

Na inicijativu Grada Firence prva je konferencija održana 2018., a uz potporu Europske komisije (Glavna uprava za obrazovanje, mlade, sport i kulturu) održava se svake dvije godine s ciljem umrežavanja, evaluacije rezultata i iskustava, ali i jačanja dugoročnih efekata titule.

Domaćin riječke konferencije je gradonačelnik Vojko Obresnel koji će ugostiti kolege iz brojnih drugih europskih gradova, prijestolnica kulture. Konferencija će posebnu pažnju usmjeriti jačanju demokratizacije kulture, razvoju publike i sudjelovanju što većeg broja građana u kulturnim događanjima.

Naglasak se stavlja na činjenicu da je titula Europske prijestolnice kulture proces koji ne prestaje dobivanjem titule ili završetkom programa, već zahtijeva kontinuiran rad i razvoj, pogotovo nakon završetka godine u kojoj grad nosi titulu.