Bogat cjelodnevni kulturno – zabavni program u Rijeci u koji je uključen velik broj organizatora i sudionika te središnje događanje u večernjim satima, Opera Industriale u Riječkoj luci

Program svečanog otvorenja Europske prijestolnice kulture uvertira je u sve ono što građane Rijeke i regije te sve riječke goste očekuje u 2020. godini.  Ukupni cjelodnevni program 1. veljače 2020, priprema se u organizaciji velikog broja ljudi, tvrtki, poduzetnika, udruga i umjetničkih organizacija iz Rijeke i regije. Ova širina oslikava pristup kulturno-umjetničkom programu u ukupnoj 2020. koji je prije svega suradnički, partnerski i uključiv, kao i cjelokupni projekt Europske prijestolnice kulture.

Cjelodnevna događanja u Luci različitosti

U prvom danu velike godine kulture, Rijeka nudi preko 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje. Program se odvija na preko 30 lokacija u središtu Rijeke a u njegovu je organizaciju uključen izuzetno velik broj ljudi, U programu nastupa pregršt DJ-eva, održavaju se rock koncerti, pop up događanja na ulicama grada, dječji nastupi s pjesmama i plesom, humoristične izvedbe, modna revija, nastupaju i riječkih pisci i spisateljice, organiziraju se plesne večeri za umirovljenike, okupljanje rock bendova iz 60-ih, 70-ih i 80-ih. Cijela rijeka ljudi dio je programa otvorenja Europske prijestolnice kulture.

Središnji program otvorenja – Opera Industriale u Riječkoj luci

Središnja svečanost otvorenja događa se u riječkoj luci, prostoru snažne identitetske točke Rijeke. U središnjem umjetničkom programu otvorenja Rijeka tematski okuplja važne točke svojeg identiteta i to u Operi industriale, nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM – Josip Maršić (HR) i Zoran Medved (HR), u orkestraciji skladatelja, maestra Frana Đurovića (HR). Na velikoj pozornici, smještenoj na De Franceschijevu gatu u riječkoj luci, ali i na drugim lokacijama u luci, nastupa više od stotinu izvođača, a u program je uključen i velik dio publike.

Zvukovima industrije i iskrama varioca, Rijeka simbolički i s ponosom izražava poštovanje prema snazi radnika koji su je gradili i učinili modernim gradom. Citatima koji predstavljaju hommage Janku Poliću Kamovu, najvećem riječkom pjesniku, beskompromisnom umjetniku koji je najavio dolazak europske avangarde, Rijeka pečati njegovu europski relevantnu poziciju. U programu otvorenja ističe se i povijesna europska antifašistička pozicija Rijeke koja Europu podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena u moderno doba, završetkom posljednjega povijesnog sveeuropskog stradanja. Snaga zvuka električnih gitara donosi propulzivnu energiju riječkog punka i rocka koji su u svoje vrijeme predstavljali buntovnu i hrabru Rijeku. Program zaokružuje najsnažniji zvuk koji još od pradavnih vremena tjera zimu – zvončari velikom bukom najavljuju novo doba u koje Rijeka ulazi 1. veljače 2020. kao Europska prijestolnica kulture.

Operu industriale, koja razvija opisane tematske cjeline, uživo i uz pomoć matrica izvodi mnoštvo izvođača kombinirajući zvukove grada, industrije i buke, nastupe na klasičnim instrumentima, zborsko pjevanje, zvončarska zvona i aktivno zvučno uključivanje publike. Zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – sukus su atraktivnog programa otvorenja u Riječkoj luci.

U programu nastupa DB Indoš – Kuća ekstremnoga glazbenog kazališta, atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat (FI), mješoviti zbor Jeka Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića (HR), orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima, ansambl od dvadeset i pet riječkih gitarista, deset bubnjara te radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. Dio publike također sudjeluje u izvedbi zvonjavom, navijanjem, stvaranjem buke i svjetla, čime postaju živi instrument koji predstavlja ljude – najsnažniji dio identiteta grada.

Svečanost otvorenja u HNK Ivana pl. Zajca

U kasnim popodnevnim satima u kazalištu se održava protokolarni dio otvorenja EPK, uz kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore, kojem će prisustvovati visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EU komisije, ministri kulture Europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor… Po završetku protokolarnog dijela, ovi će visoki uzvanici također prisustvovati središnjem programu otvorenja u Riječkoj luci.