U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca održava se protokolarni dio otvorenja EPK, uz kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore.

U kasnim popodnevnim satima u HNK Ivana pl. Zajca održava se svečani protokolarni dio otvorenja EPK.

On obuhvaća kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore, a tom će dijelu programa prisustvovati visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EU komisije, ministri kulture Europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor

U ovom dijelu programa nastupit će riječki Putokazi, Mr.Lee & Ivanesky, Diana Haller, članovi baletnog ansambla HNK, Kristina Kolar, Robert Kolar, Domagoj Dorotić, Zbor riječke opere, Riječki simfonijski orkestar, gudački kvartet glazbenika iz Riječkog simfonijskog orkestra, glazbenici okupljeni u riječki super bend Ri-Val

Iz Galwaya stižu i uključuju se u program pjesnikinja Moya Cannon (recitira poemu Song of Imbolc) i harfistica Kathleen Loughnane (pratnja na irskoj harfi). Poema Song of Imbolc posebno je osmišljena za proljetni dio programa Galway 2020, a u Rijeci će se uživo izvesti po prvi put.

U sklopu programa govore će održati direktorica tvrtke Rijeka 2020, gradonačelnik Rijeke, župan PGŽ, premijer RH te predsjednica RH (ili novoizabrani predsjednik RH).

Video porukom obratit će se povjerenica Europske komisije za kulturu, Mariya Gabriel, a potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica održat će govor i uručiti gradonačelniku Rijeke plaketu Europske prijestolnice kulture i plaketu Meline Mercouri koju Europska unija dodjeljuje za iznimno kvalitetnu pripremu programa.

Po završetku protokolarnog dijela, visoki uzvanici također će prisustvovati središnjem programu otvorenja u Riječkoj luci.

 

Na Svečanom otvaranju Europske prijestolnice kulture u HNK Ivana pl. Zajca za VIP uzvanike, uključili su se Sponzori koji će svojim delicijama, vinima, pjenušcem, kao i cvjetnim aranžmanima ispričati mediteransku priču.

Uvaženi gosti imat će priliku uživati u vinima Poljoprivredne zadruge Vrbnik, Zlatnoj vrbničkoj žlahtini i crnom vinu Namori, a u atriju Kazališta dočekat će ih poseban pjenušac, Valomet. Riječ je o pjenušcu koji dozrijeva u moru, pola milje udaljenom od vrbničke obale, na 30-ak metara dubine. Polumrak, mir, tišina i veći pritisak pod morem utjecali su na dodatnu kvalitetu pjenušca.

Također će moći uživati i u zalogajima koje je osigurao PIK Rijeka, a riječ je o našim tradicionalnim fritulama čijim mirisom odiše cijeli Kvarner, posebno u vrijeme karnevala. Specifičnost fritula leži u pripremi od prženog lijevanog tijesta, a svaka domaćica može ih pripremiti i s dodacima grožđica i jabuka i posuti ih šećerom.

Kašetica primorsko-goranska je brand koji okuplja više od stotinu proizvođača autohtonih proizvoda naše zeleno-plave županije, a prodajno-izložbeni Centar autohtonih proizvoda smješten je u Primorskoj kući u Starom gradu. U našim kašeticama možete ponijeti djelić bogatstva naše raznolikosti, baštine, tradicije i kvalitete, a svojim će se vrhunskim delicijama predstaviti Buretić Bregi, sirana Frankulin i Konoba Kali.

Kazališnu pozornicu ukrasit će Iris MBM svojim cvjetnim aranžmanima u kojima će se nalaziti prepoznatljivo mediteransko bilje i cvijeće, a uzvanici će za vrijeme druženja u Kazalištu osjetiti miris lavande, smilja, ružmarina, kadulje, mente, lovora.