Kuhinja različitosti

Programski pravci
Kuhinja različitosti posvećena je migracijama i manjinama, neobičnim spojevima glazbe, kulinarstva, umjetnosti i aktivizma.

Različitost kao faktor povezivanja

Kreira prostor za razmjenu ideja, navika i predrasuda. Otvara teme migracija, spaja one koji su došli, one koji su ostali i one koji su otišli.

Tematski je usredotočena i na manjine te uključuje i slavi razne manjinske kulture i supkulture: nacionalne, etničke, religijske, rodne, manjine prema tjelesnoj ili mentalnoj različitosti, starosti ili životnom stilu. Kuhinja različitosti sastoji se od programa koji uključuju. U Kuhinji različitosti ima mjesta za sve. Kuhinjom različitosti stvara se mjesto za sve.

Iako će svoje bogatstvo kulturno-umjetničkog programa pokazati te godine, ova programska cjelina Europske prijestolnice kulture aktivna je zapravo još od 2017., kada je prvi put održan Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije te obilježen Dan migranata.

Od Rijeke do Europske unije – različitost kao poveznica

Rijeka je titulu Europske prijestolnice kulture ponijela pod sloganom “Luka različitosti” koji najbolje opisuje duh otvorenog, multikulturalnog i tolerantnog grada, a Kuhinja različitosti na ovim vrijednostima temelji svoj program. U ovoj Kuhinji Romi tako postaju mentori na radionicama, a osobe s poteškoćama u razvoju glumci na sceni nacionalnog kazališta. Kulturni program ove cjeline želi svijetu poslati poruke zajedništva, solidarnosti i uvažavanja, a građane Hrvatske podsjetiti na njih, s namjerom da različitost kao nepobitna činjenica postane faktor povezivanja, a ne odvajanja.

Program Kuhinje različitosti bavi se i temom migracija. Dok svjedočimo velikom broju odlazaka mnogih izvan granica domovine, ali i dolascima drugih koji postaju novi susjedi, Kuhinja različitosti u fokus interesa stavlja migracije kao globalni fenomen, istražuje ih, bavi se njihovim posljedicama. Tako, na primjer, u ovom dijelu programa Rijeke – Europske prijestolnica kulture članovi udruga nacionalnih manjina grada Rijeke plešu, pjevaju i spremaju specijalitete svojih kuhinja za svoje sugrađane i riječke goste, no istovremeno u ovom se dijelu programu priča i o afrofuturizmu, političkom i kulturnom pokretu koji kao svoju polazišnu točku uzima kolonijalizmom izazvane migracije afroameričkog naroda.

Ipak, teme migracija, manjina i aktivizma nisu samo riječke, hrvatske ili regionalne teme – i slogan Europske unije, “Ujedinjeni u različitosti”, ističe zajednicu koja je bogata različitošću kultura, nacija i jezika i zato se s pravom za programsku cjelinu Kuhinja različitosti može reći da je koliko god lokalna, toliko i europska, svjetska.

Većinu programa koji će se održati u 2020. godini u sklopu Kuhinje različitosti, publika je već u određenom obliku imala prilike vidjeti u fazi pretprograma. Radi se o: Porto Etno festivalu svjetske glazbe i gastronomije, Festivalu europske kratke priče, Danu migranata, Reviji malih književnosti, Smoqui – festivalu feminističke i queer kulture, RoUmu i Petom ansamblu. U slavljeničkoj, 2020. godini, svi ovi programi postaju bogatiji, traju duže, a pridružuje im se i novi program Jedan grad: jedan cilj – Kup prijestolnica kulture i Koncert navijačkih pjesama te Hay festival.