Dan migranata posvećen je temi afrofuturizma kao političkom i kulturnom pokretu, a bavi se i pitanjem aktualne izbjegličke krize.

Ovaj višednevni kulturno-umjetnički program istražuje jednu od tri glavne teme programa Europske prijestolnice kulture – migracije, s posebnim naglaskom na globalni jug i temu rase. Dan migranata predstavlja afrofuturizam kao kulturni i politički pokret koji u svom fokusu ima najmnogoljudniju svjetsku dijasporu – onu afričku. Povijest i korijeni afroameričke zajednice bili su sustavno iskorijenjeni iz bijele, robovlasničke svijesti, a ono što je počelo kao otmica ljudi iz Afrike između 15. i 19. stoljeća razvilo se u postkolonijalni način razmišljanja suvremenog svijeta. Afrofuturizam predstavlja potrebu zajednice da izgradi mitove o podrijetlu, da vrati svoju ukradenu prošlost i preoblikuje svoju budućnost, a inspirira se znanstvenom fantastikom, glazbom i tehnologijom. 

Audiovizualnim performansom predstavlja se afroamerički umjetnički kolektiv Black Quantum Futurism (US) kojeg čine aktivistice Rasheedah Phillips i Camae Ayewa. Camea Ayewa široj je publici poznata kao eksperimentalna glazbenica i pjesnikinja Moor Mother, a riječkoj publici predstavlja se glazbenim nastupom posvećenim afrofuturizmu. 

Postavljanjem trajne umjetničke instalacije na Delti, azerbejdžanski umjetnik s pariškom adresom Babi Badalov bavi se temom recentne izbjegličke krize, a poetski performans o tragediji „holokausta na Mediteranu“ u kontekstu Europe i njezinih vrijednosti, donosi talijanski teoretičar i aktivist Franco Bifo Berardi.