Prodajna izložba obnovljenih predmeta s otpada, stručno vođene radionice te kratka, inspirativna predavanja u obliku TED Talks program su Dana odbačenih kojima se pokazuje transformativna moć umjetnosti u radu s odbačenim predmetima i odbačenim zajednicama.

Dani odbačenih kulminacija je dvogodišnjeg projekta RoUm – suradnje Roma i umjetnika koji zajedničkim radom prenamjenjuju odbačene predmete s otpada stvarajući od njih  dizajnerska i umjetnička djela kako bi u romskoj zajednici pokrenuli društveno poduzeće kreativne industrije. 

Ideja RoUma temelji se na običajima romskih zajednica koje imaju dugu tradiciju upotrebe i iskorištavanja odbačenih predmeta i očuvanja tradicionalnih zanata. Pokazujući sjajnu poduzetničku vještinu kao zajednica, pritom smanjuju količinu otpada u našim društvima. Toj romskoj tradiciji pridružuju se dizajneri i umjetnici te zajedničkim snagama u RoUmu tako nastaju staro-novi unikatni predmeti koji istodobno stvaraju i novu ekonomsku vrijednost.

Dani odbačenih donose prodajnu izložbu odbačenih predmeta koji su postupkom nadciklaže (upcycle) postali atraktivni predmeti za uređenje prostora, a Romi koji su posljednje dvije godine učili i stjecali vještine prenamjene predmeta, u 2020. godini svoje znanje i iskustvo dijele kao mentori na edukativnim radionicama otvorenima za sve građanke i građane. Prezentirajući projekt gostuju kao predavači na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Umjetničkoj akademiji u Splitu. Program Dani odbačenih uključuje i kratke razgovore u obliku TED Talks o nadciklaži i inkluzivnom dizajnu te primjere dobre prakse.