Ponajbolji europski i svjetski književnici susreću se s publikom na javnom čitanju, predstavljanju knjiga, diskusijama, predavanjima, književnim radionicama i druženjima. Pisci sa svih strana svijeta predstavljaju svoj književni rad, ali i nogometne vještine.

Festival europske kratke priče u 2020. godini otvara se u Rijeci  u suradnji s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala, britanskim Hay Festivalom. Tema je ovoga posebnog izdanja Festivala  Luka različitosti. Luka kao prostor susreta, razmjene, upoznavanja i dijaloga; različitost kao bogatstvo, mogućnost i sloboda – okosnice su susreta pisaca sa svih strana svijeta, onih koji govore različitim jezicima i žive u različitim kulturama, koji nastavljaju, propituju ili osporavaju različite tradicije. 

Osim niza književnih događaja, Festival publici donosi programe koji dobro poznate književnike dovode u neuobičajene situacije, kao što je nogometna utakmica pisaca i umjetnika iz regije. U programu Vozim ti priču spajaju se riječki umjetnici i taksisti, a književna i umjetnička scena Irske, čiji je grad Galway, uz Rijeku, Europska prijestolnice kulture 2020, predstavlja se u programu Irska u Rijeci.

Posebnu pažnju Festival posvećuje mladima u obliku programa druženja pisaca i srednjoškolaca, Pisci i klinci te književnim natječajem za mlade, FEKP19.

Poseban festivalski program od 6. do 9. listopada posvećen je svjetski poznatom Hay Festivalu koji se od svog osnivanja 1987. održao u više od trideset zemalja na pet različitih kontinenata. Ovaj književni festival u Rijeci se predstavlja antologijom Hay Festival Europa28: Vizije budućnosti u izdanju Frakture. Vizije budućnosti okupljaju dvadeset osam autorica, spisateljica, umjetnica i znanstvenica (svaku iz jedne zemlje Europske unije), a ovom prigodom u Rijeku stižu spisateljica Janne Teller (DK), putopiskinja Kapka Kassabova (BG), pjesnikinja Asja Bakic (HR), glumica Lisa Dwan (IE) i sociologinja Renata Salecl (SI) koje čitanjem, na radionicama, performansima i debatama s riječkom publikom dijele svoje vizije budućnosti. 

Hay Festival Europa28 nastao je u suradnji s WOMARTS projektom, uz potporu programa Kreativna Europa, a s ciljem poticanja veće prisutnosti žena u umjetnosti.