Četvrto izdanje Porto Etno festivala i ove godine opravdava svoj nomadski karakter s potpuno novim lokacijama – od 1. do 3. listopada Hrvatski kulturni dom na Sušaku, terasa hotela Neboder i trg ispred Građevinske škole bit će mjesta susreta, glazbe i dobre hrane iz svih dijelova svijeta.

Festival ove godine u svom glazbenom dijelu najavljuje jaka imena suvremene etno scene – LADO Electro i Božo Vrećo uz Porto Etno orkestar nastupit će na pozornici HKD-a, a susjedna terasa hotela Neboder bit će mjesto susreta za ljubitelje najrazličitijih etno-zalogaja uz glazbenu pratnju sastava Če bo bo, če na na. i Veja. Svo bogatstvo svoje tradicije na folklorom programu na trgu ispred Građevinske škole pokazat će predstavnici manjinskih zajednica koje djeluju u Rijeci, uz glazbenu podršku riječkog dvojca Hormonika Balkanika, ali i u izložbenom dijelu programa u atriju HKD-a i galeriji Kortil.

Ljubitelji etno glazbe i gastronomskih putovanja dobiti će priliku organizirati najbolju kombinaciju za sebe: u četvrtak 1. listopada na pozornici HKD-a nastupa LADO Electro, a po završetku koncerta moguće je došetati na terasu hotela Neboder na porciju svijeta na tanjuru uz glazbenu pratnju grupe Če bo bo, če na na.

Autohtoni mirisi, okusi, pjesme i napjevi Istre i Kvarnera, združeni su s onima iz cijelog svijeta u vibrantnu recepturu multikulturalnog i otvorenog grada. Okosnicu Porto Etno festivala predstavljaju etno glazba i gastronomija zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i sva ostala svjetska glazba i gastronomija s kojom se susrećemo uslijed sve intenzivnijih migracijskih gibanja. Uzimamo najbolje od kulture i prirode i pretvaramo to u začin kojim dajemo novi okus Rijeci. Time se stvara nove prostore za međusobna druženja, za solidarnost i toleranciju.

PROGRAM:

1.10. LADO Electro / HKD na Sušaku / u 19:30 sati – 70 kn
Etno zalogajčići + Če bo bo, če na na. / terasa hotela Neboder / u 21:00 sat – 50 kn
dnevna ulaznica za oba programa – 100 kn

2.10. Božo Vrećo / Porto Etno Orkestar / HKD na Sušaku / u 19:30 sati – 100 kn
Etno zalogajčići + Veja / terasa hotela Neboder / u 21:00 sat – 50 kn
dnevna ulaznica za oba programa – 130 kn

3.10. Folklorni program / trg ispred Građevinske škole / u 17:00 sati
Hormonika Balkanika / trg ispred Građevinske škole / u 19:00 sati
Izložbeni program / atrij HKD-a i Galerija Kortil
ulaz slobodan

IZVOĐAČI

Božo Vrećo
Božo Vrećo je umjetnik anđeoskog glasa, koji liječi duše i otvara srca, kako ga opisuje New York Times. Izvrsnog izvođača, autora i kompozitora sevdalinke, poznate tradicionalne ljubavne lirike iz Bosne i Hercegovine, doživljava se kao sinonim za potpunu slobodu. Ovaj umjetnik s ogromnim vokalnim rasponom, neponovljivim glasom te jedinstvenim vizualnim identitetom istakao se među muzičkim pionirima novije generacije kao najinteresantniji i najpoznatiji interpretator i kantautor sevdaha skorijeg vremena.
Koncept riječkog koncerta u suradnji sa Porto Etno Orkestrom počiva na posvećenosti kantautorskom radu Bože Vreće i kao takav je svojevrstan doticaj eksperimentalnog i nadasve avangardnog, sakralnog, mističnog i okultnog u domeni sevdalinke, tradicijske glazbene forme Balkana, koju on kroz svoj opus konstantno istražuje, uspoređuje i oslobađa stereotipa i pravila.

Porto Etno Orkestar
Ovaj sastav nastao je u okviru Porto Etno festivala i čine glazbenici iz Rijeke i okolice čija su imena (i glazba) u uhu čak i površnim poznavateljima etno i jazz glazbe. Pod vodstvom voditelja orkestra Zorana Majstorovića nastupali su uz mnoge zvijezde svjetske world music scene kao što su Iva Bittova, Saba Anglana, Mihaly Dresch, Denise Dantas, Vasil Hadžimanov i mnogi drugi. Većina članova Orkestra studirala je na jazz konzervatorijima u Grazu, Trstu ili Klagenfurtu, svi za sobom imaju stotine nastupa, a neki i jednako velik broj eminentnih glazbenih nagrada odnosno svjetski važnih glazbenika na listi onih s kojima su nastupali.

LADO Electro
Projekt LADO Electro započeo je 2003. godine kroz spajanje tradicijske i elektroničke glazbe, a autore su inspirirale pjesme s Ladovog repertoara kao i tradicijski napjevi s kojima se Ladovi umjetnici ranije nisu susretali. Moćni vokali pjevača i pjevačica ansambla Lado, kao i zvukovi tradicijskih instrumenata, veličanstveno zvuče u suvremenom klupskom elektroničkom izričaju i svojom atmosferičnošću pobuđuju duboke emocije. Autori projekta Crnić i Harfman za DJ pultom pratit će izvedbu solistica i glazbenika Ansambla LADO, jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj.

Če bo bo, če na na.
Če bo bo, če na na. peteročlani je bend iz Hrvatske inspiriran tradicionalnim napjevima Balakana, a čine ga fenomenalni mladi glazbenici sa područja Rijeke i Kvarenra: Ivan Valušek – ručno rađeni gudački instrumenti, Ivan Paulić – bas gitara, Elvis Devčić – električna gitara, Lovro Mirth – vokal i flauta te Dorijan Šikić – djembe i udaraljke.

Veja
Veja je folk/etno/world music band iz Pazina koji se uspješno poigrava s istarskom tradicionalnom muzikom i izvodi je u novim, modernim aranžmanima, koristeći se pritom raznim instrumentima iz cijelog svijeta. Česte promjene dinamike i tempa, građenje mističnog pa i zlokobnog ugođaja pjesama, uz tradicionalne istarske napjeve i lokalne pučke legende njihova su glavna obilježja. Veja su: Goran Farkaš – vokal, mih, violina, gajde, kaval, Saša Farkaš – gitara, udaraljke, perkusije, Marko Pernić – vokal, harmonika, Sebastijan Demark – bas gitara, Ljuban Rajić – cajon i Marijan Jelenić – sound designer.

Hormonika Balkanika
Hormonika Balkanika iz Rijeke djeluje kao DJ-duo koji selektira ogroman spektar balkanske i gipsy glazbe; od roots izvođača, preko duba, chilla, ambientala, d’n’b-a, housea, swinga, electra… Svoje setove prate sa živim instrumentima te često nastupaju i kao kolektiv. Hormonika Balkanika je projekt nastao dugogodišnjim druženjem, sviranjem, performiranjem i prije svega uživanjem u kvalitetnoj glazbi s balkanskog poluotoka kao i romskoj glazbi u mnogim njezinim oblicima.