Program Revije malih književnosti s naslovom Povratak imaginacije ima geografski fokus na Mediteran, posebno na balkansku i arapsku regiju budući da su ova područja posljednjih desetljeća pogođena velikim migracijama, a migracije su tema koja je Rijeci oduvijek bila bliska.

Predavanja, koncerte, filmske projekcije i režirana čitanja koja izvode književnici, umjetnici, teoretičari i glazbenici iz različitih arapskih, zapadnoeuropskih i balkanskih zemalja te različitih umjetničkih i književnih poetika donosi dvodnevni program Povratak imaginacije.

Reviju malih književnosti otvara videorad marokansko-francuske umjetnice Bouchre Khalili, nakon čega slijede predavanja hrvatske književne povjesničarke Ivane Peruško Vindakijević, čitanje egipatskog književnika Haythama el-Wardanyja i njemačke književnice i redateljice Merle Kröger, a zatvara ga glazbeni recital tuzlanskog autora Damira Avdića. 

Književnim performansom libanonske književnice Sahar Mandour i hrvatskog dramatičara Gorana Ferčeca započinje drugi dan programa, a nastavlja se predavanjem iranskog antropologa Shahrama Khosravija te čitanjima riječke književnice Tee Tulić i jemenskog pjesnika Galala al-Ahmadija. Reviju malih književnosti zatvara koncert bosanskohercegovačkog glazbenika, pjevača sevdalinki Damira Imamovića s kontrabasistom Gregom Cohenom (US), kemenčehistom Derya Türkanom (TR) i violinisticom Ivanom Đurić (BA).

Povratak imaginacije polazi od upozorenja spisateljice Daše Drndić (HR) da „ne postoje mali fašizmi“ i da su ljudi „često jedni drugima kopali oči, i to još uvijek rade, samo u tajnosti“. Valovi fašizma koji nadiru u cijeloj Europi i drugdje, uvelike pogonjeni ekonomskom krizom, okrivljavaju migracije i konstruiraju svoju ideologiju na zamišljenom strahu od „drugog“, bilo da je to istočni Europljanin, Rom, Arapin, musliman, Židov… Mediteran, a osobito balkanska i arapska regija proživljavaju velika iseljavanja stanovnika u zapadnu Europu, često kako bi izbjegli smrt, a ne samo pronašli bolji život. 

Program su osmislile književnica Adania Shibli (PS) i književna programatorica Miljenka Buljević (HR).