Međunarodni i lokalni nezavisni kazališni umjetnici vode publiku na putovanje i provode je od lokacije do lokacije dajući joj nov pogled na grad.

Nestvarni gradovi suvremeni je izvedbeni događaj u obliku umjetnički vođene ture kroz grad. Međunarodni i lokalni nezavisni kazališni umjetnici vode publiku na putovanje i provode je od lokacije do lokacije dajući joj nov pogled na grad i otkrivajući njegovu slojevitost kroz prostor i vrijeme. 

Riječ je o finalnom rezultatu umjetničkog istraživanja koje KRILA provode od 2016. unutar projekata Misaona tijela i Make a Move. Lokacije su mjesta koja su izgubila svoju funkciju i kao prostori su neiskorišteni ili su u tranziciji.

Nositelji projekta su transnacionalni nezavisni kazališni i izvedbeni umjetnici koji od 2016. mapiraju “nestvarni grad” u Rijeci putem procesa zajedničkog stvaralaštva, prevodeći svoja iskustva življenja u europskim gradovima u mobilnu/dinamičnu umjetničku cjelinu u kojoj se zajedničke crte modernog urbanog svijeta preobražavaju kroz različite kulturne i umjetničke pristupe, crpeći inspiraciju na lokacijama Rijeke i obuhvaćajući povijest tih lokacija, njihovu sadašnjost i projekciju budućnosti. 

U fokusu je projekta osvajanje javnog prostora i uspostava dijaloga s gradom i njegovim stanovnicima istraživanjem prirode zapuštenih i neiskorištenih javnih prostora ili prostora u tranziciji te reflektiranja i uspostavljanjem dijaloga između onoga što je prostor bio, što sada jest i što bi mogao postati, neprestano se pitajući koje su granice upletanja umjetnika i što je to što prostor u određenom trenutku treba. Metodologija konstantnog preispitivanja i slušanja pretače se i na suradnju s lokalnim umjetnicima, suradnicima i zajednicom te, naposljetku, i na interakciju koja se uspostavlja s publikom.

Nezavisni kazališni umjetnici i autori: Fernanda Branco (BR/NO), Monica Giacomin (IT/UK), Ivana Peranić (HR) i drugi.