Peti ansambl, čiji su članovi mladi s intelektualnim teškoćama i osobe s invaliditetom, kroz edukaciju stasaju u umjetnički ansambl sposoban za kvalitetnu i uzbudljivu izvedbenu umjetnost.

Peti ansambl proizlazi iz potrebe da se suradnjom institucija okupe mlade, drukčije, sposobne osobe koje prolazeći edukaciju iz područja izvedbenih umjetnosti stasaju u umjetnički ansambl te dugoročno proizvode kvalitetnu i uzbudljivu izvedbenu umjetnost. U projektu sudjeluju mladi s intelektualnim teškoćama i osobe s invaliditetom, učenici Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka i mladi s Downovim sindromom, članovi Udruge Rijeka 21.

Projekt je započeo u veljači 2018., a nastavlja se i u 2020. i 2021. godini radionicama i pripremama produkcije u tradiciji postdramskog kazališta, koja se realizira u listopadu 2020. u HNK Ivana pl. Zajca.

Branko Mijić, novinar Novog lista, o prvoj predstavi Petog ansambla koja se održala u lipnju 2019., napisao je: „Peti ansambl nešto je najbolje što nam se moglo dogoditi u ovom trenutku, u društvu u kojem je nerazumijevanje i neprihvaćanje drugog i drugačijeg prešlo sve civilizacijske granice. Predstava Potomci, divovi, bogovi u sklopu projekta Rijeka 2020 — Europska prijestolnica kulture važnija je od svih zgrada, zidova i objekata koje ćemo tom prigodom podići.“