Lungomare Art

Programski pravci
Serija od deset trajnih instalacija suvremene umjetnosti inspiriranih Kvarnerom, postavljenih na devet lokacija duž kvarnerske obale i na otocima, predstavlja suvremenu umjetnost koja izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama.

Lungomare Art gradi spomenike za budućnost

Instalacije, čiji su autori renomirani umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea, u odabiru češkog kustosa Michala Kolečeka, podsjećaju na tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice.

Uz estetsku, imaju i funkcionalnu vrijednost – neke od njih postaju nova odmorišta, igrališta, mjesta za razgovor i učenje.

Instalacije, čiji su autori renomirani umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea, podsjećaju na tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice. Uz estetsku, imaju i funkcionalnu vrijednost – neke od njih postaju nova odmorišta, igrališta, mjesta za razgovor i učenje.

Svi umjetnički radovi tiču se određenih posebnosti samog mjesta u kojem se postavljaju, a ideja vodilja je koncentrirati se na posebnost koja je važna lokalnoj zajednici, a koja u određenoj mjeri povezuje i baštinu i sadašnji trenutak. Kustos pravca Lungomare Art je renomirani europski kustos, Čeh Michal Koleček koji je i odabrao umjetnike.

Lungomare Art otkriva priče koje je nemoguće naći u uobičajenim turističkim brošurama, a kao polazište za njihovo istraživanje moguće je odabrati bilo koju lokaciju. Na obali: na ulazu u Brseč, na planinarskoj stazi kod Lovranske Drage, na kopnu i ispod mora u Voloskom, u ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na riječkim Pećinama, na plaži Svežanj na Žurkovu u Kostreni i na ulazu u glavnu gradsku plažu u Crikvenici. Ili na otocima: pokraj plaže u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju. Obilazak može početi u ljeto 2020. Autori radova su poznate umjetnice i umjetnici među kojima je moguće izdvojiti Liama Gillicka (UK), Jiříja Kovandu (CZ), Numen/for Use (HR), Harumi Yukutake (JP) i Smiljana Radića (CL).

Suvremena umjetnost izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama.

Zahvaljujući projektu Europske prijestolnice kulture, u Rijeci i na području Kvarnera suvremena umjetnost izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama stvarajući novi kulturno-umjetnički-turistički put koji donosi novu vrijednost mjestima koja su obuhvaćena ovim programom.

Mnogobrojne lokalne partnere u ovaj je projekt privukla činjenica da program doprinosi vidljivosti i atraktivnosti njihovih mjesta i da kroz izraz umjetnika imaju mogućnost ispričati svoje lokalne zanimljive priče, dovesti ih u središte pažnje kulturne javnosti i posjetitelja, postati vidljivi na kulturnoj mapi Europe, identificirani i zapaženi.

Priče s Kvarnera dio su europskog kulturnog nasljeđa i inspiriraju europske i svjetske umjetnike

U ovom su se dijelu programa Europske prijestolnice kulture umjetnici povezali s lokalnim sredinama, svoju inspiraciju su napajali na stvarnim životima stanovništva i pričama koje dodiruju sadašnji trenutak u mjestima duž kvarnerske obale i na otocima.

Trajna vrijednost ovog programa ostaje fizički prisutna u skulpturama i instalacijama na spomenutim lokacijama, a budućim posjetiteljima nudi zanimljive, u umjetničkom izričaju do sad neispričane, priče. Ugled i prepoznatljivost angažiranih autorskih imena na europskoj i svjetskoj razini, neminovno će skretati pažnju ljubitelja umjetnosti na ove lokacije čime vrijednost turističkih posjeta Hrvatskoj i Kvarneru dobiva u budućnosti novu dimenziju.

Radovi europskih i svjetskih umjetnika na području Rijeke i Kvarnera te radovi hrvatskih umjetnika na istom području, u u istom programskom konceptu Lungomare Art, donose potvrdu jedinstvenosti europske kulture, bogate različitostima koje povezuju i spajaju građane Europe i svijeta. Priče s Kvarnera, ispričane umjetničkim izrazom, postaju dio europskog kulturnog i umjetničkog nasljeđa, te ukazuju na povijesnu i suvremenu pripadnost Hrvatske europskom kulturnom krugu.

I priče i skulpture

Projekt Autorske bure sastavni je dio programa Lungomare Art. U periodu od ožujka do svibnja 2018. godine, odabrani regionalni autori i autorice, proveli su mjesec dana na Kvarneru, otkrivajući zanimljivosti ovoga kraja (svaki autor zasebno na dodijeljenoj lokaciji). Svi autori i autorice imali su zadatak napisati kratak prozni tekst vezan uz lokaciju na kojoj su boravili. Selektorica programa bila je spisateljica Željka Horvat Čeč, a autori su birani s mišlju na sintagmu „luka različitosti“, koja predstavlja Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Za zbornik Autorske bure u konačnici je napisano 16 priča, objavljene su u izdanju RIJEKE 2020 i V.B.Z.-a te u dizajnu Studija Sonda, a pod uredništvom Krune Lokotara.

 

Foto: Kristijan Vučković