Karizmatično mjesto na kojem anonimna vrhunska djela stare arhitekture (mrgari) oživljavaju u suživotu sa suvremenom umjetničkom intervencijom.

Prirodu i život na visokim i zaobljenim hrptima brda iznad Baške stoljećima su oblikovali vjetar i sunce. Ne bi li barem donekle ukrotili to divlje okruženje, ljudi su izgradili sofisticiran sustav naizgled beskonačnih zidova i ograda koji su ograničavali kretanje stada ovaca te štitili uzgojene biljke od teških vremenskih uvjeta. 

Odmah iznad Baške i njezine čarobne Vele plaže nalazi se mjesto Ljubimer odakle se pruža veličanstven pogled preko mora ravno do otoka Prvića i planine Velebit. Ljubimer je jedna od karakterističnih kamenih struktura ovoga kraja, koje se nazivaju mrgari. Riječ je o primitivnom, ali istodobno sofisticiranom sustavu zidova koji podsjećaju na megalitske spomenike. Mrgari su služili za okupljanje ovaca, koje se inače slobodno kreću, kako bi ih se razvrstalo prema vlasnicima.

Čileanski arhitekt hrvatskog podrijetla Smiljan Radić i njegova partnerica Marcela Correa, čileanska kiparica, stvorili su unikatnu umjetničku realizaciju za ovo karizmatično mjesto.

Autori prestižnoga međunarodnog statusa ovako opisuju njezin karakter:

“Katkad ćete anonimna djela pronaći na neočekivanim mjestima. Ona su primitivna, djelić otpuštenog sjećanja… Poput dugog suhozida u Baški. U tom slučaju stvarnost umjetničke realizacije jednako je važna kao i njeno iznenadno otkriće, kao da smo prvi istraživači koji su naišli na nju. Smatramo da je anonimno djelo ostavljeno na brdu dovoljno, a nakon toga odluke su o osjetljivosti: materijala i veličine.”

Radi uspješne realizacije projekta autori su se odrekli dijela honorara u 2020. godini, koja drugačije ne bi bila moguća radi financijske krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

Foto: Dalibora Bijelić