Umjetnička intervencija posvećena gostoprimstvu Crikvenice, ženama koje su sudjelovale u proizvodnji i razmjeni soli te hommage Zdenku Kolaciju, autoru spomenika Vladimiru Nazoru u Crikvenici.

Koncept umjetničkog projekta autorskog tima Ilone Németh i Mariána Ravasza posvećen je povijesti Crikvenice 20. stoljeća te zamišljen kao trajna instalacija u parku ispred hotela Miramare. Kontekst njihova projekta sastoji se od tri aspekta: gostoprimstvo Crikvenice, sjećanje na žene koje su sudjelovale u domaćoj proizvodnji i razmjeni soli te hommage već postojećem spomeniku.

Povijesno gledano, Crikvenica je povezana s pružanjem gostoprimstva turistima, što je vrlo vidljivo utjecalo na krajolik grada s nekoliko hotela iz doba Austro-Ugarske Monarhije, poput hotela Miramare i Therapia. Crikvenica je povezana s gostoprimstvom i u prihvaćanju ljudi kojima je bila potrebna stručna zdravstvena njega ili odmor te u prihvaćanju izbjeglica i iseljenika u različitim razdobljima 20. stoljeća.

Osim gostoprimstvu, umjetnički koncept odaje počast i specifičnoj situaciji povezanoj s Drugim svjetskim ratom. U to su vrijeme žene u Crikvenici i okolici zamijenile muškarce koji su odlazili na bojišta, pribavljajući sredstva za život proizvodnjom soli iz morske vode i njezinom zamjenom za hranu i druge proizvode. Sjećanje na te aktivnosti još uvijek se prenosi usmenim svjedočanstvima.

Rad autora uključuje i hommage već postojećem spomeniku posvećenom Vladimiru Nazoru, hrvatskome pjesniku, romanopiscu i političaru. Spomenik iz 1973. autora Zdenka Kolacija apstraktna je skulptura u obliku cvijeta i primjer jugoslavenskog monumentalnog stila koji je spajao povijesni kontekst i modernistički umjetnički koncept.

Na lokaciji ispred Miramare hotela, kao simbol gostoljubivosti, autori su osmislili postavljanje monumentalnog bijelog betonskog stola sa stolicama kao mjesta susreta na kojemu se šire komunikacija i dijele razmišljanja. U tom smislu, stol i stolice od betona postali bi mjesto privatnih rasprava, odmora, dijeljenja lokalnih priča s turistima te spomen-obilježja lokalnom stanovništvu. Instalaciju bi sačinjavali i veći grumeni kamene soli pozicionirani na zaglađenom betonu.

U suradnji s produkcijskim timom Lungomare Art umjetnički tim je izradio detaljno konačno autorsko rješenje koje je, uz popratnu tehničku dokumentaciju, predano Gradu Crikvenici. Odlukom Odbora za kulturu Gradskog vijeća Grada Crikvenice izglasano je odbijanje konačnog rješenja te izuzimanje projekta iz proračuna Grada Crikvenice za 2020. godinu čime je realizacija umjetničke instalacije onemogućena.