Dizajn plaže za velike i male.

Područje Žurkova poznato je po obalnoj šetnici kojom se prolazi uz različite plaže. Prema nekima najljepša od njih, plaža Svežanj, podvrgnuta je dizajnerskoj intervenciji.

Mjesto se odlikuje tipičnim jadranskim pejzažom, sa stjenovitim uvalama i šljunčanim obalama na dnu zaljeva, okruženima gustom makijom. Iako je uvala smještena između velikoga remontnog brodogradilišta na zapadu i rafinerije na istoku, ovim prostorom vlada iskonski mediteranski spokoj. To što uvala nije preplavljena turistima, već pruža utočište mještanima, radnicima, studentima i umirovljenicima obvezuje dizajnera na posebno pažljiv pristup temeljen na podrobnoj analizi i suradničkim strategijama.

Osmišljeni koncept dizajna obuhvaća dva sloja intervencije, s jedne strane usredotočene na zaštitu područja i funkcionalnu reorganizaciju, a s druge na prepoznavanje i definiranje nužnih funkcionalnih objekata, njihova dizajna i rasporeda u skladu s potrebama i željama dosadašnjih i budućih korisnika plaže. Jedan od najuglednijih umjetničko-dizajnerskih kolektiva u regiji, Numen/For Use, koji čine Sven Jonke (DE), Christoph Katzler (AT) i Nikola Radeljković (HR), izrađuje prijedlog reorganizacije plaže i dizajna site-specific urbane opreme za plažu. Po jedan primjerak takve dizajnirane opreme (prototip) trajno se postavlja u Kostreni, na predjelu Žurkovo, na plaži i oko plaže Svežanj. Prototipe čine: novi tuševi, svlačionica, 3 tipa klupica koje se mogu isprobati na obnovljenom vidikovcu, sanirani toranj za spasioca i jarbol za Plavu zastavu. Autorska prava na umnožavanje dizajnirane urbane opreme duž drugih plaza na Žurkovu ostaje Općini Kostrena.

Radi uspješne realizacije projekta autori su se odrekli dijela honorara u 2020. godini, koja drugačije ne bi bila moguća radi financijske krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

Foto: Kristijan Vučković