Instalacija od lokalnih materijala u parku blizu trajektne luke.

Čuven po svojim pješčanim plažama, Lopar je omiljena turistička destinacija na otoku Rabu. Iako je tek 2006. godine stekao status općine, provedena arheološka istraživanja pokazuju da je okolno područje Lopara od davnina bilo naseljeno i dobro prometno povezano.

Prirodno bogatstvo poslužilo je kao inspiracija istaknutoj japanskoj umjetnici Harumi Yukutake, koja je odlučila intervenirati u parku Kapić, u blizini trajektne luke. Iznjedrit će impozantan skulpturalni objekt od rapskog kamena, površine preko stotinu kvadratnih metara, sa skoro četiri metra visokom kulom u sredini, a oplemenjen lokalnim biljem koje raste po ovoj umjetničkoj instalaciji.

Objekt je nazvan “Argonaut”, što je višeznačan naziv, koji se isprva referira na istoimenu životinju, malo morsko stvorenje koje nerijetko posjećuje Jadran te navraća i do Lopara. Ovo biće nalikuje križancu školjke i hobotnice, a umjetnička instalacija do nadrealnih proporcija uvećava upravo njegov oblik tijela. No naziv “Argonaut” referira se i na mitološke Argonaute, posadu broda Arga, kojim je grčki junak Jazon plovio u potrazi za zlatnim runom. Jedno od tumačenja legende o Argonautima kaže da ih je njihova plovidba dovela i do naših krajeva, možda čak i do Lopara, gdje znamo da su drevni grčki moreplovci uistinu svraćali. Tako se u ovom radu susreću priroda, povijest i mit.

U suradnji s produkcijskim timom Lungomare Art umjetnica je izradila detaljno konačno autorsko rješenje koje je, uz popratnu tehničku dokumentaciju, predano Općini Lopar. Izgradnja instalacije odgođena je radi pada financijskih prihoda uzrokovanog pandemijom Covid – 19.