Digitalne slike i zvučna kompozicija prelijevaju se, poput valova mora, iznad glasova prodavača i kupaca.

Impresivna zgrada ribarnice u samome središtu Rijeke izgrađena je 1916. prema projektu arhitekta Carla Pergolija, a kiparsku je plastiku oblikovao Urbano Bottasso u stilu koji naginje bečkoj secesiji. Zgrada je, uz dva okolna paviljona na tržnici, simbol grada. No, prije svega, to je mjesto svakodnevice na kojemu se isprepleću osobne priče i karakter lokalne zajednice koja je stoljećima povezana s morem.

Pavel Mrkus svoj interes usmjerava podno visokoga svoda riječke ribarnice, na unutarnje balkone zgrade na koje postavlja svoju instalaciju. Instalacija se sastoji od projicirane digitalne slike i zvučne kompozicije kako bi oblikovao priču koja se, poput valova nedalekog mora, prelijeva iznad glava prodavačica i kupaca. Njihovi glasovi, izvikivanja ponude i rasprave o najboljem izboru te pozdravi susjeda i priče izdižu se i prirodno sljubljuju s autorovom audiovizualnom kompozicijom. Svojom vizualnom gestom autor obogaćuje sadašnji izgled mjesta te oplemenjuje svježe ulove ribe i drugih morskih stanovnika, kao i kupnju onih koji podignu pogled.

Video je sniman 2019. na kočarici DIMI u akvatoriju Kvarnerić. „Meštri“ je slikovna i zvukovna priča o majstorima ulova – lokalnim ribarima, njihovoj svakodnevici, vještinama i umijeću. Priča je to kojom se odaje počast onima koje ovdje nikada ne vidimo, ali bez kojih ribe na stolovima ne bi bilo.

Autorova intervencija u riječku svakodnevicu u kojoj se građani, uz prodaju ribe i kupnju namirnica za ručak ili večeru, sastaju i međusobno komuniciraju, nudi doživljaj koji omogućuje promatranje ovog prostora iz druge, obogaćene perspektive. Možda upravo takav doživljaj može osnažiti odgovornost prema javnom prostoru kao mjestu suživota i zajedničkoga kulturnog identiteta.

Foto: Hrvoje Franjić