Susak

Nedaleko Lošinja smjestio se mali otok Susak. Poznat je po plitkim pješčanim uvalama i jedinstvenom žućkastom pijesku. Specifičan je i po tome što nema automobila, a lokalni stanovnici njeguju poseban susački dijalekt čakavštine i narodnu nošnju izuzetno jarkih boja. Žene na Susku poznate su kao jedine u Europi čija je suknja u sklopu narodne nošnje iznad koljena. Cijeli je otok zaštićeno kulturno dobro. Kako je stanovništvo otoka Suska bilo većinom orijentirano prema vinogradarstvu i ribolovu, razvitak tih gospodarskih grana često je ovisio o državama koje su upravljale ovim područjem. Za vrijeme Jugoslavije, uvođenjem poreza na vino koje je inače glavni susački proizvod, započelo je masovno iseljavanje. U razdoblju od 1945. do 1989. odselilo se 1518 ljudi s otoka. Većina iseljenika danas živi u Hobokenu, New Jersey, u SAD-u. Prema posljednjem popisu stanovništva održanom 2011. godine na otoku Susku živi 151 stanovnik.

Bekim Sejranović

Bekim Sejranović bosanskohercegovački je i hrvatski pisac rođen 1972. godine u Brčkom. Godine 1985. seli u Rijeku gdje pohađa pomorsku školu i studira kroatistiku. Od 1993. godine živi u Oslu u Norveškoj gdje je na povijesno-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovensku književnost. S norveškog je preveo djela Ingvara Ambjørnsena i Frodea Gryttena, a priredio je i preveo antologiju norveške kratke priče „Veliki pusti krajolik“. Autor je studije „Modernizam u romanu Isušena kaljuža Janka Polića Kamova“, knjige kratkih priča „Fasung“, kao i romana „Nigdje, niotkuda“ i „Ljepši kraj“.
Bekim je za roman „Nigdje, niotkuda“ 2009. godine dobio agradu „Meša Selimović“ koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. S japanskim režiserom Mokuom Teraokim 2011. godine kao scenarist snimio je dokumentarni film „Od Tokija do Morave“. Do sada je, uz gore navedene, objavio još i sljedeće knjige: „Sandale“, „Tvoj sin Huckleberry Finn“ te „Dnevnik jednog nomada“.

Više o autoru

Autorske bure Bekim Sejranović 01 - by Stefany Stefan

Program je realiziran u suradnji s Gradom Malim Lošinjem te Muzejom Apoksiomena.