Slatko i slano

Slatko i slano obnavlja urbane prostore na izdisaju u samome srcu grada. Prati slatkovodni tok uz obale Rječine kroz grad sve do slane luke. Čuva sjećanje na izgubljeni prostor, ali i potiče moderno urbanističko planiranje te građane uključuje u kritičnu raspravu o njihovoj urbanoj okolini praćenu umjetničkim intervencijama.

Nova urbanizacija na mjestu gdje rijeka susreće more

Rijeka, nekoć pokretana industrijom koja je posljednjih 20 godina u krizi, može se podijeliti na tri osnovna prostora: prirodni (Rječina), urbani (prostor uz nekadašnje obale Rječine i šire, dio kojeg su i Mrtvi kanal i Delta) i obalni (luke). Nakon otvaranja dijela bivše luke za javnost – dva kilometara dugog riječkog lukobrana Molo Longo, situacija se promijenila. Prostor za pješake stopio se s napuštenim industrijskim zonama. Ovaj novodobiveni, spontani distopijski prostor, zahtijeva život, dizajn i pažljivo promišljanje kako bi spoznao svoj potencijal. On je laboratorij urbanih promjena.

Impuls: Povijesno je Rječina bila granica između Sušaka i Rijeke. Uvijek je imala ključnu ulogu u razvoju grada. Po rijeci je grad dobio svoje ime, a srce grada tamo je gdje rijeka utječe u more. Projekt Slatko i slano polazi od preciznog opisa grada koji se tijekom povijesti loše odnosio prema svom vrijednom ekološkom resursu. Središtem nijednog drugog grada na Jadranskoj obali ne protječe rijeka, a u Rijeci je ona postala taocem industrije. Pet kilometara prostora na kojem se more spaja s kanjonom rijeke zauzeli su luka, aktivni i napušteni industrijski objekti, parkiralište, skladište, autobusna garaža i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Taj se prostor u 20. stoljeću nije upotrebljavao za provođenje slobodnog vremena ili za kontakt s prirodom.