Slatko i slano

Slatko i slano prati slatkovodni tok uz obale Rječine kroz grad sve do morske luke. Aktivnosti pravca orijentirane su na osmišljavanje i aktiviranje upravo tog nedovoljno iskorištenog, a izuzetno zanimljivog i atraktivnog dijela grada u samom srcu Rijeke. Slatko i slano čuva sjećanje na izgubljeni prostor, ali i potiče moderno urbanističko planiranje te građane uključuje u kritičnu raspravu o njihovoj urbanoj okolini praćenu arhitektonskim i umjetničkim intervencijama.

Reinvencija u zoni gdje rijeka susreće more

Rijeka, nekoć pokretana industrijom koja je posljednjih 20 godina u krizi, može se podijeliti na tri osnovna prostora: prirodni (Rječina), urbani (prostor uz nekadašnje obale Rječine i šire, dio kojeg su i Mrtvi kanal i Delta) i obalni (luke). Nakon otvaranja dijela bivše luke za javnost – dva kilometara dugog riječkog lukobrana Molo Longo, situacija se promijenila. Prostor za pješake stopio se s zanemarenim  industrijskim zonama. Ovaj novodobiveni, spontani distopijski prostor, zahtijeva život, dizajn i pažljivo promišljanje kako bi spoznao svoj potencijal. On je laboratorij urbanih promjena.

Impuls: Povijesno je Rječina bila granica između Sušaka i Rijeke. Uvijek je imala ključnu ulogu u razvoju grada. Po rijeci je grad dobio svoje ime, a srce grada tamo je gdje rijeka utječe u more. Projekt Slatko i slano polazi od preciznog opisa grada koji se tijekom povijesti loše odnosio prema svom vrijednom ekološkom resursu. Središtem nijednog drugog grada na Jadranskoj obali ne protječe rijeka, a u Rijeci je ona postala taocem industrije. Pet kilometara prostora na kojem se more spaja s kanjonom rijeke zauzeli su luka, aktivni i napušteni industrijski objekti, parkiralište, skladište, autobusna garaža i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Taj se prostor u 20. stoljeću nije upotrebljavao za provođenje slobodnog vremena ili za kontakt s prirodom.

Cilj ovog programskog pravca je oživljavanje urbanih prostora, bivših industrijskih i lučkih sadržaja te iniciranje promjena. Različiti umjetnički i kulturni sadržaji i događanja, koja se planiraju u području koje obuhvaća „Slatko i slano“, skrenut će pažnju na ovaj specifičan urbani prostor. Različite intervencije u prostoru donijet će nove sadržaje za građane/ke Rijeke i posjetitelje/ice koji će na ovaj način dobiti mogućnost vidjeti grad drugim očima. Neke od lokacija na koje želimo posebno skrenuti pažnju su hala Exportdrvo, Molo Longo, terase nebodera na Kozali i kvart Školjić. Uz arhitektonske i umjetničke intervencije u prostoru, kao dio programa „Slatko i slano“ nastaje i velika međunarodna tematska izložba koja će u fokus staviti povijest Rijeke i arhitekturu Rijeke, ali i Europe, kroz prizmu neodoljivog pojma moći.