Slatko i slano

Slatko i slano prati slatkovodni tok uz obale Rječine kroz grad sve do morske luke. Aktivnosti pravca orijentirane su na osmišljavanje i aktiviranje upravo tog nedovoljno iskorištenog, a izuzetno zanimljivog i atraktivnog dijela grada u samom srcu Rijeke.

Reinvencija u zoni gdje rijeka susreće more

Programski pravac Slatko i slano aktivira grad u zoni u kojoj rijeka (slatko) susreće more (slano) i to velikom međunarodnom izložbom o gradu promatranom kroz prizmu odnosa arhitekture i moći te urbanističko-arhitektonske intervencije oblikovane posebno za Rijeku.

Posvećen je aktivaciji toga nedovoljno iskorištenog, a iznimno zanimljivog i atraktivnog dijela grada u samom srcu Rijeke. Cilj je ovoga programskog pravca oživljavanje urbanih prostora, bivših industrijskih i lučkih sadržaja te iniciranje promjena.

Različiti umjetnički i kulturni sadržaji i događanja, koji se planiraju u području koje obuhvaća Slatko i slano, probudit će grad koji teče i skrenuti pozornost na specifičan urbani prostor. Neke od lokacija su hala Exportdrva, Riječki lukobran / Molo longo, terase nebodera i Školjić. Intervencije u prostoru ponudit će nove sadržaje našim sugrađanima i posjetiteljima koji će na ovaj način vidjeti grad drugim očima. Primjerice, to je intervencija Bazen Delta arhitektonske grupe SKROZ. Središnja, velika međunarodna tematska izložba Fiume fantastika istražuje povijest grada i regije u globalnom kontekstu, njegov uzbudljiv rast i nepredvidiv razvoj preko povijesti i arhitekture, sve promatrano kroz prizmu neodoljivog pojma moći.