5. Festival inkluzivne scene je projekt kojim se nastavlja dugogodišnji rad u polju inkluzije osoba s invaliditetom u suvremenom plesu i izvedbenoj umjetnosti.

Cilj mu je i dalje dosezati nove dimenzije umjetničke izvrsnosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije, nastojati osigurati pristup plesu za sve ljude i podržati fizičku raznolikost među plesačima. U 2020. godini peta je obljetnica uspješnih sezona odvijanja festivala koji svojom kontinuitetom održavanja, razvojem i širenjem programskih pravaca, postaje sastavni i integralni dio plesne i izvedbene scene.

Program:
26.6. u 16.30 i 17.30 sati/ Korzo
Polazišna točka kod Radio Rijeke
Program Intervencije/ „Vid(ljivost)“– prezentacija radionice Kristine Paunovski/ K2K (HR) u suradnji sa kolektivom Magije
(ulaz slobodan)

PRVA VEČER:
2.7. u 21 sat / Trg Riječke rezolucije
Markéta Stránská (CZ)// – FLY!
(gostovanje realizirano u suradnji sa Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku)

DRUGA VEČER:
3.7. u 21.00 sati/ Trg Riječke rezolucije
Plesni kolektiv Magija (HR) // “Okret nazad, naprijed dva”, retrospektiva radova

3.7. u 22.00 sati/ Trg Riječke rezolucije
u suradnji sa Udrugom Spirit (HR)// prezentacija Uhvati film festivala (Rijeka, Novi Sad, Banja Luka i Kotor)

TREĆA VEČER:
4.7. u 20.00 sati/ Trg Riječke rezolucije
Pučko otvoreno učilište Zagreb (HR)/ „Da smo mi netko“ glazbeno plesna predstava realizirana unutar projekta Pravo na umjetnost, potpora Grad Zagreb

4.7. u 21.00 sati/ Trg Riječke rezolucije
DIVERT/ IMRC & Martina Tomić (HR)/ „Đavolji odvjetnik“ plesna predstava

4.7. u 22.00/ Trg Riječke rezolucije
Pučko otvoreno učilište Zagreb (HR), koncert inkluzivnih deaf bendova;
EnTre, Drummers company, Deaf Bend DLAN, nastalih u sklopu projekta Pravo na umjetnost, potpora Grad Zagreb

5. Festival inkluzivne scene je projekt koji su pokrenule plesne umjetnice i edukatorice Gordana Svetopetrić i Sanja Josipović u suradnji sa plesnim inkluzivnim kolektivom Magija, i u koprodukciji sa matičnom Udrugom osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. Zamišljen je kao četverodnevni festival na kojem se nastavlja razvijati koncept uspostavljanja i održavanja suvremenog plesnog i izvedbenog festivala na profesionalnom nivou, kroz okupljanje domaćih i inozemnih inkluzivnih umjetničkih izvedbi na jednom mjestu sa zajedničkom publikom. Festivalska platforma se od samih početaka koristi i za istraživanje razvoja strategije i izgradnje infrastrukture kroz koju bi se mladi plesači sa invaliditetom educirali i osposobljavali za profesionalne plesače, te za stvaranje novih oblika partnerstva sa sektorima obrazovanja. Ususret festivalu redovito organiziramo koreografske laboratorije i rezultate radnih procesa javno prezentiramo. Ove godine uveli smo programski pravac Intervencije i time napravili korak dalje u javnim prezentacijama kao reakciju na potrebu približavanja široj publici inkluzivnih plesnih sadržaja.

Ulaznice je moguće kupiti preko sustava mojekarte.hr, na prodajnim mjestima New Sound d.o.o., Dallas Records, Foto Revija, Novi Korzo d.o.o. ili sat vremena prije predstave na Trgu Riječke rezolucije.