Mladi glumci polaznici Malika u dobi od 9-18 god., uz dva profesionalna glumca i pod mentorstvom profesionalnih kazališnih i filmskih umjetnika su putem digitalne Zoom platforme umjesto planirane predstave kreirali Zoom film. Na cijelom projektu od ideje, planirane predstave pa do stvaranja Zoom filma radilo se od listopada 2019. g.

Riječ je o postdramskoj suvremenoj predstavi s djecom i mladima, o kazalištu na specifičnoj lokaciji koja je svoju izvedbu trebala imati na Molo longo (riječkom lukobarnu i šetnici) polovinom srpnja 2020.g.
Zbog epidemioloških uvjeta, čitav proces rada na predstavi prebačen je i prilagođen ”novom normalnom” te se od rujna 2020.g. odvijao putem Zoom platforme i filmskih tehnika rada.

Zoom film Djeca luke nastao je dramatizacijom izabranih tekstova pjesama riječkih rock himni iz knjige Zorana Žmirića. Filmom smo ispričali priču o Rijeci,  buntu i odrastanju te odnosu najmlađih generacija prema gradu u kojem svi živimo u određenom trenutku tranzicije i krize uvjetovane globalnim poremećajima ravnoteže prirode. Kroz dramatiku i poetiku tekstova pjesama u postdramskom izričaju istražili smo prepoznatljivost identiteta Rijeke kao grada betona, željeza, mora, bure i propale industrije. Mladenačka energija bunta i kritičnosti spram društva koje nas okružuje sada kao i onda kada je nastajala glazba riječkih rock himne  čine poveznicu u odrastanju različitih generacija Riječana i Riječanki.  Duh originalne glazbe riječkih rock himni nastalih nakon 2. Svjetskog rata, antifašističke borbe i samoupravnog društvenog sistema poslijeratne SFRJ povezali smo kroz dramatiku i simbolizam tekstova pjesama s duhom Rijeke u današnjoj Hrvatskoj.

Film se po uzoru na antičko kazalište odvija između prologa i epiloga u  4 dramaturške cjeline, unutar kojih su tematski povezani poetski tekstovi izabranih riječkih rock himni. Grad koji generira bunt pretače se u usamljenost pojedinca i njegovu intimu nostalgičnog ozračja  izgubljene nevinosti čija nas ljubav na kraju grli, veže i zaustavlja ovdje… dok noć pada nad Grad…

Prozori Zoom platforme u kojem glumci igraju odražavaju nemogućnost fizičkog dodira i zatvorenosti „novo normalnog“. Ponore odvojenosti prevazilaze snažne emocije naglašene brzim izmjenama iskričavih scena i isprepletene arhivskom građom o Rijeci, sada i prije. Pronaći sebe i svoje mjesto sazrijevajući i odrastajući u gradu betona, željeza, mora i bure isti je izazov sada kao što je bio i prije.

Autorski tim čine: Denis Kirinčić – koncept, režija/dramska pedagogija i snimanje, Laura Marchig, dramaturgija, Tajči Čekada rock-punk kostimi i rekviziti. Enver Krivac glazba, Kristina Barišić montaža.

Uloge

Prof.glumci ANA MARIA ŠTEFANAC i MARK ŠOKČIĆ

Polaznici Malika u dobi od 9-18 god.:

 1. ENA BAN
 2. LUCIJA BANDERA ULRICH
 3. LUCIJA ČUGALJ
 4. MIA DEMIROVIĆ
 5. LOVRO GRDINIĆ
 6. MEGI GRUJIČIĆ
 7. JAN ILIĆ
 8. NINA JURJEVIĆ
 9. VANDA LINIĆ
 10. NIKA NAĐ
 11. LOVRO PERČIN
 12. DINO PETRINIĆ
 13. DUNJA SMOKVINA
 14. MAŠA ŠVERKO
 15. MILA VUKUŠIĆ

Sudjelovanje u filmu:

 1. ENA RADUNOVIĆ
 2. VIVIANA VITKOVIĆ

Zahvale na dopuštenju za korištenje arhivske građe:

 1. MUZEJ GRADA RIJEKE
 2. HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV U ZAGREBU
 3. TISKARI ZAMBELI U RIJECI na doniranim limovima

Film financijski podržali: Rijeka2020 i PGŽ