Projekt koji okuplja umjetnike i zajednicu u cijeli niz manjih community art projekata.

Kortil uživo okuplja udruge i organizacije iz različitih sektora – kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i ekologije s osnovnim ciljem provedbe aktivnosti u suradnji sa zajednicom, odnosno s različitim ciljanim skupinama poput stanara iz kvarta, obrazovnih i odgojnih institucija, neformalnih skupina mladih, udruga umirovljenika, osoba s invaliditetom ili nadarenih učenika.

Projekt je zamišljen kao kontinuirani proces koji kreće s radioničkim mapiranjem urbane zone Sušaka, istraživanjem o navikama i potrebama građana te njihove percepcije kulture. Zamisao je stvaranje osviještenog odnosa prema javnom prostoru preko kreativnih intervencija u njemu te doprinos harmonizaciji i razvijanju suradničkih odnosa u zajednici. Umjetničke akcije i autorski angažman dio su aktivnosti kojima se otkrivaju novi modeli suradnje i kanali komunikacije sa zajednicom, uz uvažavanje njezinih potreba, želja i očekivanja. Projekt nudi mogućnost jače identifikacije građana s javnim prostorom i javnim djelovanjem općenito, jačanje prepoznatljivosti mikrourbanog identiteta te mogućnost da i kultura postane vidljiviji i prisutniji segment svakodnevnog života.

Kortil uživo provodi se u kvartu koji obuhvaća zonu oko Rječine te dio Sušaka, a svojim tematskim cjelinama polazi od bogate i slojevite povijesno-kulturno-političke simbolike ove urbane zone kao i osobnih iskustava i sjećanja njezinih građana.

U sklopu projekta predviđene su radionice, kustoski i umjetnički projekti, intervencije u javnom prostoru, izložbe, sajmovi, predavanja, akcije i aktivnosti u javnom prostoru, street art i festivali.

U programu sudjeluju umjetnici Martina Zelenika (HR), Mislav Lešić (HR), Dorian Šikić (HR), Velid Đekić (HR) i drugi, a kustosica program je Jolanda Todorović (HR).