Konferencija će odgovoriti na pitanje kako izgleda arhitektonska edukacija, proizvodnja znanja, istraživanje potencijalnih suradnji i metoda transverzalne pedagogije unutar arhitektonskog obrazovanja.

Kako izgleda arhitektonska edukacija, proizvodnja znanja, istraživanje potencijalnih suradnji i metoda transverzalne pedagogije unutar arhitektonskog obrazovanja? Odgovore na ova pitanja dobit ćemo kroz 4. izdanje programa Future Architecture Platform – prve paneuropske platforma koja okuplja muzeje arhitekture, festivale i producente koji djeluju u domeni arhitekture i čiji je cilj približiti široj javnosti ideje o budućnosti gradova i arhitekture.

Program se referira na radionice eksperimentalnog izdavaštva održane u Puli (2017.), Šibeniku (2018.) i Rijeci (2019.)

Program ”The Publishing School” fokusira se na daljnje istraživanje arhitektonske edukacije i proizvodnje znanja kroz tri programa: simpozij, izložba i publikacija. Simpozij stavlja fokus metode radikalnih pedagogija u arhitektonskim školama, te preispituje mogućnosti ”razškolovanja” / ”de-schooling” u područjima od arhitektonskog projektiranja do političke teorije. Izložba (organizirana uz podršku MMSU-a) objedinit će skup već izdanih publikacija, govorit će o otvorenim društveno-političkim narativima hrvatskih gradova na obali mora, prenoseći njihovu prošlost, sadašnjost i budućnost, posebice u kontekstu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Izložba će uključivati radove sudionika Future Architecture Platforme iz serije ”Izdavaštvo-akcija I-II III”, kao i kurirani izbor međunarodne umjetnosti na temu radikalne pedagogije. Publikacija, koproducirana s izdavačkom kućom dpr-barcelona, fokusirat će se na arhitektonsku edukaciju i na izdavaštvo kao ”procesne uređaje”, omogućujući stvaranje konceptualnih, kao i konkretnih, prostora suradnje i prijenosa znanja izvan postojećih okvira.