Muzej moderne i suvremene umjetnosti tijekom 2020. provodi projekt Izvrnuti džep – Umjetničke intervencije u javnom prostoru unutar dva programska pravca Rijeka 2020 – Slatko i slano i Doba moći.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti tijekom 2020. provodi projekt Izvrnuti džep – Umjetničke intervencije u javnom prostoru unutar dva programska pravca Rijeka 2020 – Slatko i slano i Doba moći. Pozvani umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, pažnje usmjerene materijalnim atributima prostora, a s ciljem povezivanja napuštene postindustrijske zone sa širom okolicom (Slatko i slano), odnosno senzibilizacije građanstva za mikropovijest grada (Doba moći). Poigravanjem metaforom izvrnutog džepa grebemo po slici Rijeke kao gostoljubive, multikulturalne zajednice, u trenutku kada diljem Europe dolazi do lomova praga tolerancije i gostoprimstva. Ovogodišnjim programom propitujemo materijalne i emotivne resurse gostoprimstva,  a umjetnike, kustose i publiku pozivamo da prijeđu iz pozicije gosta u poziciju domaćina.

Umjetničkim intervencijama pokušavamo istaknuti kako „kultura nikad nije bila branik urbanog identiteta, kako glasi uobičajeni topos, nego njegov stalni prevratnik; kultura je mogla braniti i očuvati identitet samo tako da ga je neprestance potkopavala i dovodila u pitanje“ (Mario Kopić, O Gradu i identitetu, Dubrovniknet, 18. siječnja 2015.).

U traganju za više slobodnog prostora za razmah konfliktne raznolikosti, intervencije ostvaruju udar na traumatsku jezgru u kojoj su se u cijeloj riječkoj povijesti isprepletali politički projekti, kultura, umjetnost i urbanost. Umjetnički radovi stoga nastoje u tkivo grada uvesti razne triggere, sjećanja, asocijacije i provokacije u namjeri da testiraju ideju Rijeke kao tolerantne zajednice, dovedu u pitanje suvremeno određenje „građanskog/urbanog identiteta“ koje počiva u neraskidivoj vezi s nostalgičnom slikom grada kakav je nekad bio ili kakvim se danas doživljava.

Kustoski tim Izvrnutog džepa čine Kora Girin (HR), Nataša Šuković (HR), Slaven Tolj (HR) i vanjski suradnici kustosi Saša Bogojev (HR), Katerina Jovanović (HR), Ivana Meštrov (HR) i Evelina Turković (HR).