Zvučni karburator čudnovat je izum, projekt koji je osmislila skupina autora i autorica koji uz pomoć zvuka i vode stvaraju skulpture od soli. Riječ je o sastavnom dijelu jedinstvenog projekta Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević, u kojem glazba obavija središnju misiju – materijaliziranje zvuka grada.

Zvučni karburator čudnovat je izum, projekt koji je osmislila skupina autora i autorica koji uz pomoć zvuka i vode stvaraju skulpture od soli. Riječ je o sastavnom dijelu jedinstvenog projekta Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević, uz pomoć suradnika Vanje Travaša (HR), Andreja Škedela (HR), Zdravka Lenca (HR) i Ariane Suše (HR), u kojem glazba obavija središnju misiju – materijaliziranje zvuka grada. Projekt je započeo  snimanjem zvuka grada s Trsatske gradine; snimljeni i obrađeni zvukovi korišteni su za kontrolu disperzije, pri čemu nastaje “živa skulptura” od soli – instalacija koja raste i tvori nov prostor pod utjecajem zvuka. Instalacija je javno izložen artefakt živog, materijaliziranog zvuka grada, jedinstvena atrakcija uz popratne sadržaje. 

„Svaki grad ima svoj identitet. Svaki grad ima svoj zvuk, frekvenciju u kojoj svakodnevno pulsira, pokazuje karakteristične, sebi svojstvene znakove života. A kako zvuči Rijeka? Uhvaćen na jednoj od njezinih prepoznatljivih točaka – Trsatskoj gradini, taj identifikacijski zvuk Rijeke spaja se s jedinstvenom zvučnom konstrukcijom koja usisava i raspršuje morsku vodu. A sve kako bi se ponovno vratio u novom identitetu – skulpturi od soli. Materijaliziran i jedinstven, baš poput mornara,“ kaže o svom radu autor Damir Martinović Mrle.

Promocija Zvučnog karburatora ispred Exportdrva održava se tijekom srpnja 2020. i sastavni je dio programa festivala Sailor Sweet&Salt Music Festival.