Parobrod Uragan sagrađen je 70-ih godina 19. stoljeća u Hamburgu, a nakon Drugog svjetskog rata zaplovio je Jadranskim morem. Zahvaljujući svojem prostranom krmenom dijelu, na kojem su se mogle smjestiti dizalice, miješalice za beton, kameni blokovi, bitve i sakupljeni odronjeni materijali s morskog dna, njegov glavni zadatak bio je prevoziti teret s obližnjih kamenoloma Preluka i Martinšćice: kamene blokove, cement, šljunak i beton u svrhu izgradnje i obnove riječke luke koja je u ratu bila porušena.

Njegova težina iznosi 40 tona dok je njegova nosivost 250 tona. Oblik trupa čini krstaška krma i oštar pramac, zakovicama su spojeni limovi, paluba je drvena, a ima i telegraf s prijenosom na lanac. Parobrod je širok 5m te dug 21m. Njegova izgradnja svjedočila da brodovi sa strojnim pogonom prednjače nad jedrenjacima. Sama njegova izgradnja je dokaz da je industrija izuzetno bitna za napredovanje i bržu proizvodnju.

Tijekom niza godina parobrod Uragan mijenjao je mnoge vlasnike kao i svoju lokaciju.

Godinama je bio vezan u sušačkom dijelu luke Rijeka, gdje je 20. listopada 1999. godine potonuo na dno. Na zahtjev Lučke kapetanije Rijeka u studenom iste godine izvađen je i smješten na Zagrebačku obalu te povjeren na čuvanje Gradu Rijeci. Zagrebačka obala prije obnove služila je za lučki industrijski otpad na kojem je bio privremeno smješten i parobrod Uragan nakon inicijative spašavanja. Na inicijativu Lučke uprave Rijeka i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, brod je otkupljen, dopremljen na Senjsku obalu, djelomično obnovljen i predan gradu Rijeci.

Parobrod Uragan obnovljen je u “3. maju” 2004. godine te 2005. godine izložen uza zgradu Lučke uprave i Luke Rijeka kao vrijedan izložak riječke pomorske baštine. Godine 2004. parobrod je proglašen spomenikom kulture, preseljen na riječko obalno šetalište Molo Longo i smatra se i spomenikom pomorske tradicije grada Rijeke.