Vijeće građana

Dodatni program
Moć odlučivanja o najkvalitetnijim prijedlozima građana za zanimljiviju i ljepšu Rijeku nalazi se - u rukama građana

Građani su prihvatili su moć odlučivanja, ali i preuzeli odgovornost za praćenje realizacije odabranih prijedloga u programima Civilne inicijative i Zeleni val

U akcijama „Uključi se“ pristiglo je 144 prijedloga građana i skupina građana u okviru Civilnih inicijativa i Zelenog vala. Odabir najboljih i Rijeci najpotrebnijih ideja prepušten je onim građanima koji su, prijavljujući se u vijeće koje procjenjuje i odabire, odlučili preuzeti ovu važnu i odgovornu ulogu. Radom u Vijeću građana, Riječani i Riječanke prihvatili su moć odlučivanja, ali i odgovornost za praćenje realizacije odabranih prijedloga.

Šest osnovnih kriterija bilo je uključeno u procjene kvalitete pristiglih ideja. Vijećnici su razmatrali koliko su pristigli prijedlozi  lokalno važni, suradnički osmišljeni, inovativni za Rijeku, održivi nakon realizacije, izvedivi i dostupni širem broju ljudi. U konačnici, odabrali su 34 prijedloga i sugerirali njihovo financiranje u okviru projekta Europske prijestolnice kulture. No, uloga vijećnika tu ne završava jer oni prate realizaciju predloženih ideja i napredak koji se postiže.

Spremnost za preuzimanje ove odgovorne uloge iskazalo je  izvorno 155 građana Rijeke koji su se prijavili za uključivanje u Vijeće građana. Izabrano ih je 30 i to tako da predstavljaju reprezentativni uzorak stanovništva Rijeke s obzirom na dob i spol. Nasumično izvlačenje prijavnica razvrstanih u 10 kategorija po spolu i dobi osiguralo je da svi prijavljeni građani dobiju jednake šanse za ulazak u Vijeće i ostvarenje pozicije građanske moći i građanske odgovornosti.

Njihovi osvrti na uloge koje imaju i odgovornost koju zastupaju, najbolji su pokazatelj pozitivne energije kojom donose specifičnu snagu EPK projektu i budućem razvoju programa u kojima građani imaju glavnu ulogu.