Zeleni val

Dodatni program
Zeleni val simbolički je naziv za programe oplemenjivanja grada sadnjom biljki, stabala i uopće raznolikog zelenila, ali i naziv za različite programe iz područja ekologije.

Zeleni val  gradske površine, trgove, ulice, prozore i balkone ozelenjuje ljekovitim, mirisnim, jestivim, autohtonim biljkama i stvara Rijeku mirisa.

U dvjema akcijama „Uključi se“ upućen poziv građanima na predlaganje ideja koje će Rijeci donijeti više zelenila, ljepši i zdraviji okoliš. Da je važnost očuvanja i uređenja prostora uz koje se živi i kojima se svakodnevno prolazi, važna oku, ali i srcu, pokazali su brojni prijedlozi pristigli od skupina građana, ali i postojećih udruženja građana koji već dulje vrijeme rade na buđenju eko svijesti i iniciraju programe koji Rijeku čine zdravijom i zelenijom.

Prijedloge poput ozelenjivanja središta grada, uređenja urbanih vrtova i rasadnika, senzornog vrta s kompostanom ili pak uljepšavanja zelenih kružnih tokova biralo je tzv. Vijeće građana, skupina formirana za procjenu kvalitete ponuđenih prijedloga. Odabrani programi Zelenog vala, kao i programi Civilnih inicijativa, financiraju sredstvima projekta Europske prijestolnice kulture, a osim novih zelenijih pejzaža oni nose i specifičnu poruku sadržanu u zajedničkom radu i okupljanju građana oko ideja koje grad čine ljepšim i uređenijim.

Surferi na Zelenom valu Europske prijestolnice kulture nisu se pitali tko će Rijeku učiniti boljim mjestom za život, oni su zasukali rukave i odabrali biti predvodnici aktivnog građanskog duha koji djeluje i ukazuje smjer razvoja ljepše Rijeke.