Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Slatko i slano, Vijesti

Projekt Kvartera MO Hartera – zajednice u nastajanju dobio je svoju web stranicu

Zajednica u nastajanju – Mjesni odbor Hartera grupa je građana koja je pokrenula projekt Kvartera putem kojeg žele raspravljati o iskoristivosti i budućnosti prostora bivše tvornice papira Hartera te područja Vodovodne i Ružićeve ulice.

Projekt koji je nastao u sklopu programskog pravca Slatko i slano Rijeke – Europske prijestolnice kulture sad je dobio i svoju web stranicu www.mohartera.org putem koje se svi zainteresirani građani mogu informirati o aktivnostima koje će se unutar ovog projekta provoditi, a svi oni koji to žele, pozvani su pridružiti se ovoj entuzijastičnoj grupi građana i svojim idejama i prijedlozima oplemeniti ovaj projekt.

Kako iz MO Hartera – zajednice u nastajanju ističu, projekt Kvartera za cilj ima povezati ljude s ovim povijesno važnim gradskim područjem, a želja im je razviti nove oblike političke kulture i to kroz organizaciju neuobičajenih formi parlamentarnih rasprava i izazovima ovog područja. Pozivaju stoga  sve zainteresirane građane da im se priključe i da uz zajedničku razmjenu znanja i ideja provode i manje komunalne, urbane, sportske, kulturne i zabavne akcije za dobrobit zajednice.

Na web stranici se kroz Kalendar događanja mogu pratiti svi projekti odnosno programi koji će se u njihovoj organizaciji na ovom području održavati, a na webu se nalazi i Kvarterski rječnik. Riječ je o mapi koja trenutno broji 30 točaka kojima su pridruženi kratki opisi. Šetnjom po mapi i klikom na određenu točku otvara se kratki opis pa se tako može saznati primjerice zašto Vodovodna ulica nosi baš to ime, koja priča stoji iza Harterskih škala, mogu se dobiti i informacije primjerice o planinarskom domu Hartera ili pak legendarnom kafiću Skradin.

Rječnik spaja dvije obale Rječine, dvije ulice, sedam mjesnih odbora i jednu tvornicu papira, a svi koji žele mogu predložiti i vlastitu točku za internetsku verziju Kvarterskog rječnika.

U projektu Kvartera sudjeluju brojne riječke organizacije, udruge, građanske inicijative i pojedinci – Galerija Kortil HKD-a na Sušaku, Skateboard klub Kvarner, Kreativni kolektiv Kombinat, Pčelarska udruga Milutin Barač, Savez udruga Molekula (RiUse centar), Tranzicijska inicijativa Rijeka, Ceffe bar Skradin, Radio Roža, Kvart za 5 i Urban Hartera Climbing Crew.

Projekt Kvartera kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture zajednički provode udruga Urbani separe, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, Centar za umjetnost i urbanistiku iz Berlina (ZK/U Berlin), međunarodna mreža CityToolbox i Goethe-Institut Kroatien.