Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Projekt (Re)Discovering Europe u Rijeci spojio Žilnika i Magellija

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca ovih dana intenzivno radi na predstavi “Gorski divovi” Luigija Pirandella, u režiji Paola Magellija, čija je posebnost ta da nastaje kao jedan od prvih europskih projekata koji je ujedinio pet manjinskih kazališta.

Tako na koprodukciji predstave uz Talijansku dramu rade i njemačko kazalište grada Temišvara (Rumunjska), Slovensko stalno gledališče di Trieste (Italija), Nacionalna institucija Albansko kazalište, Skopje (Makedonija) te Kazalište Kosztolányi Dezső (na mađarskom jeziku), Subotica (Srbija).

„Gorski divovi“, posljednje Pirandellovo remek-djelo, nastaje kao dio programskog pravca Kuhinja EPK te projekta (Re)Discovering Europe koji se razvio iz želje za suradnjom kazališta manjina u Europi putem multijezičnog iskustva. Aktivnosti navedenog projekta, pored same izvedbe “Gorskh divova” čija je premijera najavljena za 2. ožujka, uključuju i nekoliko tipova radionica te gostovanja predstave u Temišvaru, Subotici, Skopju i Trstu.

Tako se ovih dana u Rijeci održava radionica ‘How to watch’ namijenjena gostujućim glumcima i studentima Odsjeka Glume i medija, a čiji je prvi gost poznati redatelj Želimir Žilnik.

Žilnik je polaznicima u ponedjeljak, 29. siječnja, prikazao inserte iz filmova koji kombiniraju kreativni potencijal profesionalnih i “neškolovanih” glumaca/ica, čiji spoj dovodi do neočekivanih i autentičnih filmskih rješenja. Nakon projekcija, studenti i glumci razgovarali su i s redateljem “Gorskih divova” Paolom Magellijem.