O projektu

Autorske bure
Književni projekt Autorske bure sastojao se od rezidencija za pisce i spisateljice na kvarnerskim lokacijama Lungomare Art programskog pravca.

Selektorica programa je bila Željka Horvat Čeč, a autori i autorice birani su vodeći se sintagmom „luka različitosti“ koja i predstavlja Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture 2020.

U periodu od ožujka do svibnja 2018., odabrani autori i autorice s naših prostora, a koji pišu na „bhsc“ jezicima, proveli su mjesec dana otkrivajući zanimljivosti Kvarnera (svaki autor zasebno na dodijeljenoj lokaciji). Svi autori i autorice, vezano uz lokaciju na kojoj su boravili, imali su zadatak napisati kratak prozni tekst.

Na ovom jedinstvenom književnom projektu okupljeni su tako neki od najboljih i najzanimljivijih suvremenih pisaca regiona; Faruk Šehić (riječka ribarnica), Dorta Jagić (Volosko), Milena Benini (Mošćenička Draga), Vladimir Arsenijević (riječke plaže), Lejla Kalamujić (Kostrena), Nora Verde (Bakar), Robert Perišić (Crikvenica), Enver Krivac (Zebar), Edo Popović (Baška), Asja Bakić (Lopar), Olja Savičević Ivančević (Filozići), Damir Karakaš (Cres), Tea Tulić (Mali Lošinj), Bekim Sejranović (Susak), Zoran Žmirić (Lovran) i bonus autor Josip Novakovich.

Na jesen 2019. godine priče koje su pisali autori objavljene su u obliku zbornika naziva Autorske bure pod uredništvom Krune Lokotara, u dizajnu Studio Sonde te u suizdavaštvu VBZ-a.

Selektorica programa Autorske bure bila je:
ŽELJKA HORVAT ČEČ

Željka Horvat Čeč hrvatska je književnica rođena u Čakovcu 1986. godine. Magistrirala je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Završila je edukaciju na Izdavačkoj akademiji – sektor uredništva (2011./2012.). Višegodišnja je suradnica i/ili organizatorica Festivala europske kratke priče, Goranovog proljeća te festivala Vrisak. Pokretačica je, organizatorica i voditeljica književnih tribina „Pisac i građanin“ te organizatorica i moderatorica brojnih književnih događanja. Bila je član vijeća rezidencije Kamov. Vodila je projekt „Diplomirani gledatelj“ u HNK Ivana pl. Zajca za sezonu 2015./2016. Sudjelovala je u međunarodnom novinarskom projektu Deutsche Welle-a „Balkan Booster 2017“. Vodi radionice kreativnog pisanja poezije u CEKAPE-u.

Proznu knjigu „4 brave“ objavila je 2016. godine, a ulomci su objavljeni u nekoliko časopisa i zbornika: Kritična masa (finale nagrade Sedmica), Ulaznica, Biber (finale nagrade Biber), European Literature Network (engleski prijevod). Godine 2015. objavila je zbirku pjesama „Moramo postati konkretni“, koja je bila u finalu nagrade Kamov i u Booksinom je izboru pet najboljih knjiga objavljenih te godine. Uvrštena je u antologiju „Ima boljih stvari od suhe odjeće“ (2007.), u antologiju mladih pjesnika regiona „Meko tkivo“ (2015.), te u „Le fantôme de la liberté – Fantom slobode“ (2016.), panorami hrvatskih autora na francuskom jeziku. Kratki prikaz pjesničkog stvaralaštva objavljen je na švedskom jeziku pod imenom „Elva dikter“ (2016.). Horvat Čeč objavljuje u književnim časopisima (Re-u, Ulaznici, Temi, Zarezu) i nastupa na mnogim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Festival europske kratke priče, Littfest, Vrisak, Lit Link, Casanovafest, Pričigin, Goranovo proljeće, Forum Tomizza). Dobitnica je prve nagrade Ulaznica za poeziju 2013. godine, a pjesme su joj prevedene na engleski, njemački, francuski i švedski. Članica je europske pjesničke platforme Versopolis od 2016. godine te također članica Hrvatskog društva pisaca i riječke književne skupine Ri lit. Redovito pohađa utakmice HNK Rijeke, a voljela bi i one Arsenala i Green Bay Packersa.
Urednik Zbirke kratkih priča nastale kroz program Autorske bure je:
KRUNO LOKOTAR

Kruno Lokotar hrvatski je književni urednik rođen u Daruvaru 1967. godine. Diplomirao je komparativnu književnost, povijest i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon dužeg novinarsko-uredničko-promotorskog staža postaje urednik.
Između 2002. i 2007. godine vrši ulogu glavnog urednika u AGM-u, kada je dobio i prvu dodijeljenu nagradu Kiklop za urednika godine (2005). Od 2007. do 2014. godine u Algoritmu uređuje domaće i regionalne naslove za koje se specijalizirao. Od 2014. godine do danas radi ako freelance urednik, kulturtreger i promotor. Uredio je više od 300 naslova domaćih autora.

Pokrenuo je festivale FAK, KaLibar u Zadru, FALIŠ u Šibeniku s Emirom Imamovićem Pirkeom, Prvi prozak na vrh jezika. Kao stalni konzultant Pričigina pokrenuo je storytelling scenu Spikigin. Pokrenuo je nagrade Prozak, Na vrh jezika, Post scriptum – nagrada za književnost na društvenim mrežama te je osmislio nagradu Fric. Stalni je voditelj festivala Krokodil u Beogradu.
Ne stigne čitati koliko bi htio, od čitanja.