Govornici

predavači i panelisti
Predavači i panelisti predstavnici su značajnih kulturnih institucija i gospodarskog sektora.

Predkonferencijski program

Peter Hopwood

Peter Hopwood je mentor, trener i prezenter koji pomaže ljudima da ispričaju jasnije priče sa snažnijim učinkom čime osnažuje njihove ideje. Peter je održavao radionice od Dubaija do Amsterdama, od Shangaija do Berlina, a živio je i u sedam zemalja. Njegovo je trenutno prebivalište – Hrvatska.

Stand and Deliver [radionica]

Polaznici će steći uvid u uspješnije tehnike pregovaranja i javnog nastupa pred publikom ali i pred kamerom. Dobiveni savjeti vezani uz neverbalnu komunikaciju (držanje, pristup i govor tijela) kod polaznika će povećati samopouzdanje što će rezultirati pojačanim povjerenjem u svoje sposobnosti i uspješnijim rezultatima prezentacije.

srijeda, 30. 5. | 8:30 – 11:30


Hrvoje Bogdan

Hrvoje Bogdan je partner i direktor Adizes South East Europe, predavač i konzultant u području upravljanja promjenama, rukovođenja zaposlenima, prodajnih, pregovaračkih i soft skills vještina za menadžere i zaposlene. Kroz treninge dijeli iskustvo u području prodajnih i različitih “mekih” vještina za menadžere i zaposlene.

Pregovaranje [radionica]

Osnovni cilj radionice je unaprijediti komunikacijske vještine polaznika koje su ključne za uspješnost pregovaranja. Također, polaznici će naučiti i ključne koncepte pregovaračkog procesa te strategije, taktike i tehnike uspješnog pregovaranja kojima će svladati barijere u pregovaračkom procesu i time ostvariti ciljeve.

srijeda, 30. 5. | 11:30 – 18:00


Agata Etmanowicz

Agata Etmanowicz je predsjednica Fondacije „Impact“, suosnivačica Fondacije „Poljska bez granica“ i Art Inkubatora u Tvornici umjetnosti u Łódźu. Agata dugi niz godina surađuje s poslovnim sektorom kao pregovarač, koordinator zajedničkih projekata, partner… Također, Agata pomaže mladim kreativcima u razvoju njihovih poduzetničkih vještina.

Uspostava partnerskih odnosa s poslovnim sektorom 1 i 2 [radionica]

Polaznicima će biti približena mogućnost stvaranja partnerskog odnosa s poslovnim sektorom zasnovanog na principima suradnje i s jednakom distribucijom moći i nagrade. Polaznici će se kroz radionicu pripremati za partnerstvo s poslovnim sektorom, a kroz obveznu „to do“ listu proći će kroz uspješne korake u uspostavljanju suradnje. Također, kroz par primjera će biti obrađeni i pojedini faktori uspješnosti partnerstva.

Radionica 1: srijeda, 6. 6. | 16:00 – 18:00
Radionica 2: četvrtak, 7. 6. | 14:45 – 17:45

 

Kultura i poslovni sektor. Razvoj partnerskih odnosa.

Na odnos kulture i poslovnog sektora često se gleda asimetrično s obzirom da se kultura percipira kao davatelj, a poslovni sektor kao primatelj. Kroz predavanje će se prezentirati oblici partnerstva koji ne uključuju financije već gradnju dugoročnog i održivog odnosa. Predavačica će nastojati promijeniti uvriježenu percepciju tog odnosa i omogućiti uvid u nove potencijale te suradnje.

četvrtak, 7. 6. | 10:00 – 10:30

 


Igor Bajok

Igor Bajok trener je i konzultant u riječkoj Udruzi za razvoj civilnog društva SMART. U proteklih dvadeset godina na različite se načine bavio različitim temama u području demokratizacije i razvoja civilnog društva te menadžmenta neprofitnih organizacija i organizacijskog razvoja. Igor je osobito ponosan na svoj petnaestogodišnji angažman na Liburnia Film Festivalu – Festivalu hrvatskog dokumentarnog filma kojeg je pokrenuo i donedavno vodio.

Uvodno predavanje o inovativnim oblicima financiranja

Fundraising je vještina kao i svaka druga. S njome se ne rađamo, već je razvijamo, a prilika za vježbanje i prikupljanje sredstava, kao i izvora sredstava, ima više nego što nam se isprva može činiti. Predavanje će objasniti definiciju, koncepte, strategije i planiranje prikupljanja sredstava te će polaznicima biti dane i ostale korisne informacije vezane uz prikupljanje sredstava koji su značajni za postizanje financijske održivosti organizacije.

četvrtak, 7. 6. | 09:00 – 09:15

 

Primjeri dobre prakse/ naučene lekcije

Bajok će s polaznicima podijeliti sve uspjehe i neuspjehe te naučene lekcije crowfunding kampanje koju je 2015. g. proveo Liburnia Film Festival, a koja je za cilj imala prikupiti financijska sredstva za dodjelu novčanih nagrada pobjednicima Festivala.

četvrtak, 7. 6. | 11:10 – 12:20


Ivana Ožegović

Ivana Ožegović je savjetnica, autorica, predavačica i računovotkinja za neprofitne organizacije koja je u vlastitoj organizaciji održala preko 90 seminara na području cijele Hrvatske. Osim dugogodišnjeg iskustva u poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, Ivana je i stalni autor članaka u časopisu Udruga.hr te autor priručnika „Udruge u trgovinskom poslovanju“.

Donacija vs Sponzorstvo

Sponzorstvo ili donacija su jedan od načina financiranja neprofitnog sektora. Kroz predavanje će se detaljnije objasniti koje obveze proizlaze iz ta dva načina prikupljanja sredstava, a bit će pojašnjene i njihove razlike. Polaznici će se upoznati i s načinima knjiženja takvog prikupljanja sredstava te pratećoj dokumentaciji.

četvrtak, 7. 6. | 09:15 – 10:00


Alma R. Selimović

Alma R. Selimović je dio tima Bunkera, slovenske neprofitne organizacije za organizaciju kulturnih događaja, a član je i produkcijskog tima festivala Mladi levi, Drugajanje, Festivala pisama i slovenske plesne platforme Gibanica. Ima bogato iskustvo u skupljanju sredstava, razvoju projekata i održavanju veze s publikom.

Sponzorstvo i donacije u kulturi

Polaznici će se upoznati s razlikama, sličnostima i značenjem termina donacija i sponzorstvo, kao i njihovom praktičnom upotrebom i marketinškim učinkom. Kroz primjere iz Slovenije, polaznici će biti upoznati s praktičnim alatima koji će im pomoći u unaprijeđivanju poslovanja.

četvrtak, 7. 6. | 10:40 – 11:10


Róbert Blaško

Róbert Blaško je aktivan u procesu preobrazbe derutnih i starih zgrada u Žilini (Slovačka) u kulturne centre. Suosnivač je Stanice i Nove Sinagoge, a ujedno ima i bogato iskustvo u crowd-funding kampanjama, i suradnji s poslovnim sektorom.

Primjeri dobre prakse/ naučene lekcije

Blaško će s polaznicima podijeliti uspješne i kreativne suradnje s poslovnim sektorom ali i individualnim donatorima. Polaznici će se kroz case study kulturalnih centara Stanica i Nova Sinagoga upoznati s primjerom dobre prakse i izazovima s kojima su se susretali.

četvrtak, 7. 6. | 11:10 – 12:20


Gabrijela Barišić

Gabrijela Barišić je viši stručni suradnik za sponzorstva i evente sektora marketinga, službe za upravljanje brandom Erste banke, banke koja ima dugu tradiciju donatorskog i društveno odgovornog poslovanja. Banka podržava širok spektar humanitarnih i obrazovnih, ali i kulturnih i sportskih institucija širom Hrvatske, uzimajući u obzir specifične regionalne karakteristike i lokalne potrebe u društvu.

Priprema zahtjeva za sponzorstvo [radionica]

Polaznicima će biti predstavljena dosadašnja iskustva Erste banke u provođenju zahtjeva za sponzorstvom i donacijom i dosadašnjim primjerima dobre prakse. Također, polaznici će biti upoznati i s detaljnom procedurom prilikom predaje zahtjeva za sponzorstvo i pratećom procedurom (predaja zahtjeva, detaljan opis projekta/programa, plana rada i očekivani rezultati…).

četvrtak, 7. 6. | 13:20 – 14:45


Konferencijski program

Panel: ZAŠTO ULAGATI U KULTURU?
Na koji način kultura i ulaganje u kulturu doprinosi ukupnom razvoju lokalne zajednice?

Slobodanka Mišković

Slobodanka Mišković od 2008. godine sudjeluje u inicijativi za osnivanje Art-kina te koordinira proces osnutka, a koordinirala je razvoj i implementaciju Sporazuma o jačanju lokalnih filmskih kapaciteta. Uspostavila je dogovor između HAVC-a i grada Rijeke zahvaljujući kojem je sufinancirano 28 filmova čiji su autori, produkcija ili tema vezani uz Rijeku – time se u kratkom roku značajno razvilo i ojačalo lokalne kreativne i produkcijske audio-vizualne  kapacitete. Od 2014. je i ravnateljica javne kulturne ustanove Art-kino i članica upravnog odbora Hrvatske mreže nezavisnih kinoprikazivača.

Mate Škugor

Mate Škugor je renomirani umjetnički direktora festivala i zaljubljenik u glazbu koji je u posljednjih 20-ak godina pokrenuo i organizirao razne glazbene događaje i festivale te u Hrvatsku doveo neke od najznačajnijih izvođača današnjice, poput Rob Garza iz sastava Thievery Corporation, The Prodigy, Emilliana Torrini, The Hot 8 Brass Band, The Black Lips, The Fall, La Roux, The National, MogwaiBilli Bragg, Buzzocks, Dave Douglas, Bill Frisell, Charles Gayle, Ikue Mori, Hamid Drake… Škugor će nam otkriti što je organizacija festivala (Terraneo, Žedno uho i SuperUho) donijela lokalnoj zajednici.

Damir Čargonja

Damir Čargonja je umjetnik i performer koji je izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Poreču, Stuttgartu, Beogradu, a jedan je od osnivača organizacije Otvoreni krug, jedne od prvih udruga građana u Hrvatskoj (1992.). Pokrenuo je i mnogobrojne kulturne i umjetničke projekte, kao što su Goli otok-Novi hrvatski turizam, Festival nove umjetnosti / F.of New Art – FONA, a 2005. godine je pokrenuo projekt oživljavanja riječkih plaža kroz djelovanje kluba Morski prasac (klub na riječkoj plaži Kantrida). Njegov je doprinos riječkoj kulturnoj sceni najvidljiviji kroz njegovo djelovanje u omladinskom klubu Palach.

Tomislav Kličko

Tomislav Kličko je poduzetnik, najveći hrvatski kolekcionar radova suvremene umjetnost te vlasnik Laube, kuće za ljude i umjetnost. Njegova umjetnička kolekcija broji više od 500 djela nastalih od pedesetih godina prošlog stoljeća pa do danas dok je slučaj Laube fascinantna kulturna inicijativa koja je stigla iz privatnog sektora. U Hrvatskoj trenutačno ne postoji nijedan tako osmišljen i promišljen prostor namijenjen suvremenoj umjetnosti, a o tome svjedoče i izvrsne brojke posjetitelja, umjetnika – izlagača, održanih radionica za djecu, izložbi i javnih događaja. Lauba je i rijedak primjer integralne arhitektonske rekonstrukcije starog industrijskog prostora u prostor nove i javne namjene.


Panel: ZAJEDNO ULAŽEMO U KULTURU
Kako sponzori i donatori odlučuju koje projekte podržati? Kako izgleda prikupljanje sredstava iz perspektive onih koji traže sredstva? Što traže jedni, a što drugi, gdje su problemi u zajedničkom komuniciranju. Predstavljanje primjera dobre prakse.

Sanja Jakovac Šepić


Sanja Jakovac Šepić rukovoditeljica je Planiranja i kontrole proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Bogato radno iskustvo stekla je dugogodišnjim radom u Rafineriji nafte
Rijeka, počevši od tehnologa proizvodnje do različitih rukovodećih pozicija.

 

 

Marin Blažević

Marin Blažević je teatrolog i dramaturg, a do 2016. izvanredni profesor izvedbenih studija i dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti i Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a povremeno i gost-profesor na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Gostujuća predavanja i seminare održao je na Yaleu, Stanfordu, RMIT-u, Northwestern Universityju, Utrecht Universityju, Victorian Collegeu of the Arts, Universityju of Melbourne, Universityju of Copenhagen… Od 2014. do 2016. godine je obnašao dužnost ravnatelja Opere, a 2017. godine je imenovan intendantom HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

Nina Išek Međugorac

Nina Išek Međugorac je stekla bogato iskustvo u komunikaciji kao konzultant u agencijama Madison Consulting i Manjguri, a 2015. godine je prihvatila izazov koji joj nudi mjesto direktorice korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma. U stalnoj potrazi za novim komunikacijskim konceptima, 2011. pokreće start up Čuvarkuća.hr. Riječ je o prvom hrvatskom primjeru online platforme gdje su struktura, dizajn, funkcionalnost platforme u funkciji veće dostupnosti visoko kvalitetnog sadržaja, koji uključuje i sadržaj kompanija, na ekranima i dlanovima korisnika kojima je namijenjen i koji ga traže.

Martina Munivrana

Martina Munivrana je viša kustosica zbirke slikarstva u  Muzeju suvremene umjetnosti. Njeni glavni interesi iz područja suvremene umjetnosti su performance, body art, novi medij, feministička i postkolonijalna teorija, pitanje konstrukcije identiteta u suvremenoj umjetnosti, te interpretacija i novi mediji u prezentaciji umjetničkih zbirki. Autorica je nekoliko izložbenih projekata Muzeja suvremene umjetnosti među kojima su Retrospektiva Vlaste Delimar: „To sam ja“, Duje Jurić: „Nevidljiva prisutnost“, Goran Fruk „Re(de)konstrukcija slike“. Dobitnica je nekoliko stipendija od kojih izdvajamo Programme in Museum Studies at the Summer Institute for Museum Professionals podržane od Getty Foundation (New York University, Graduate School of Arts and Science).

Dario Gabrić

Dario Gabrić je direktor Ureda korporativnih komunikacija Erste Banke, a posjeduje 13-godišnje iskustvo u odnosima s javnošću unutar jedne od vodećih bankarskih grupacija središnje i istočne Europe. Trenutno je zadužen za strateški i operativni komunikacijski menadžment Erste Banke Hrvatska, kao i za sve PR aktivnosti sastavnica Erste banke u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama zapadnog balkana.

Ivo Matulić

Ivo Matulić je voditelj odnosa s javnošću Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, a u Muzeju je zaposlen od lipnja 2007. godine, i to kao voditelj-koordinator programske djelatnosti.

 

 


Panel: EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE KAO RAZVOJNI PROJEKT
Na koji način projekt Europske prijestolnice kulture potiče suradnju između poslovnog i kulturnog sektora?

Caroline Kadziola

Caroline Kadziola je vodila odjel Komunikacija u projektu Mons 2015, Europska prijestolnica kulture od njegove početne faze. Od siječnja 2014. godine, Caroline je preuzela odjel Međunarodnih odnosa projekta Mons2015 gdje je bila odgovorna za međunarodni doseg projekta kao i koordinaciju svih međunarodnih odsjeka (partnerstva, umjetnički dio, komunikacije i promocija). Od 2016. godine, Caroline radi na ostavštini projekta Mons2015 unutar nove Zaklade Mons2025 prvo kao direktorica Komunikacija i Razvoja te sada kao glavna tajnica projekta.

John Bonnema

John Bonnema je direktor zaklade ”Leeuwarden-Fryslân European Capital of Culture 2018” u kojoj je odgovoran za poslovnu stranu projekta koju predstavljaju financije, pribavljanje sredstava, sponzorstvo, potpore/subvencije, upravljanje projektima, planiranje i kontrola, pravni poslovi, menadžment rizika, nadgledanje i procjenjivanje, upravljanje, upravljanje ljudskim resursima… Prije no što se pridružio LF2018 zakladi, 17 godina radio je kao (licencirani) revizor i savjetnik u firmi PwC. Kao ljubitelj glazbe, osnivač je inicijativa u Leeuwardenu kao što ”Podium Asteriks” (Podij Asterkis), ”Welcome to the Village”(Dobrodošli na selo), ”Broken Brass Ensamble” (Ansambl slomljenih puhačkih glazbala) i ”Into the Grave” (U grob).

Dawid Krysiński

Dawid Krysiński je docent na Sveučilištu Wrocław, a ujedno i član tima za evaluaciju projekta Europska prijestolnica kulture Wroclaw 2016.. Fokus njegovih istraživanja je socio-ekonomski razvoj gradova i regija te prilike koje proizlaze iz popularizacije inovaticvnih tehnoloških rješenja. Osim rada na evaulaciji projekta kulturnih programa Wroclawa 2018, bio je uključen I u nekoliko projekata koje je financirala Europska komisjija s ciljem implementacije određenih tehnoloških inovacija u gradove diljem svijeta.

Vladimir Mozetič

Vladimir Mozetič je dopredsjednik udruge Poslovni klub PartneRi i ujedno ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije. Od 2006. do 2016. godine bio je zaposlen u Specijalnoj bolnici “Medico” u Rijeci, u kojoj je od 2008. godine bio i ravnatelj. Izabran je u zvanje docenta 2012.g. pri Medicinskom fakultetu u Rijeci u područjima urologije i menadžmenta u zdravstvu. Godišnju nagradu Hrvatske udruge menadžera (CROMA) primio je za „Projekt godine“ 2013.g., a 2015.g. primio je godišnju nagradu grada Rijeke za promociju zdravstvenog turizma kao značajne gospodarske grane u regiji. Član je Savjeta za zdravlje Primorsko-goranske županije, te Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka. Predsjednik je Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, predsjednik Sekcije medicinskog turizma pri Zajednici zdravstvenog turizma Hrvatske gospodarske komore te dopredsjednik udruge Poslovni klub PartneRI iz Rijeke.