Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2

“Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje?”

Zvučna instalacija za javni prostor, 11min 12sec, loop, 2020

Redatelj: Marin Lukanović
Skladatelj i oblikovatelj zvuka: Marjan Nećak
Glumci i glumice: Sara Blažić, Jurica Marčec, Anja Sabol, Deni Sanković
Tonski snimatelj: Zoran Medved
Istraživačice i istraživač: Sanja Bojanić, Kristina Stojanović Čehajić, Kristina Smoljanović, Marko Luka Zubčić

 

 

Zvučna instalacija “Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje?” nastala je na temelju publikacije “Vrijeme i rizik proizvode kvalitetu”, istraživanja provedenog u sklopu projekta Diversity Mixer. Iz intervjua s dvadesetak kulturnih i kreativnih radnica i radnika iz Rijeke i Primorsko-goranske županije izvukli smo najzanimljivije misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu, odnosu prema radu, obrazovnim politikama u kreativnoj domeni, prekarijatu, vrednovanju rada, stavu publike prema kulturi, nalaženju poslova preko veze i srodnim temama. Citate iz intervjua s anonimiziranim sugovornicima interpretirali su netom diplomirani mladi glumci Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, koji su, dakle, i sami odnedavno u nesigurnim i prekarnim umjetničkim vodama, što izjavama daje dodatni sloj autentičnosti. Montaža dokumentarnih izjava u glumačkoj interpretaciji i uz glazbu renomiranog europskog skladatelja, prezentirana javnosti na Korzu – dnevnom boravku Riječana i njihovih gostiju, javnom prostoru par excellance – otvara prostor za nova značenja i promišljanja o sustavu kulturne produkcije i rada u kulturi. Ususret velikom cjelogodišnjem festivalu Rijeka – Europska prijestolnice kulture 2020. godine, ovo je autorefleksivni pogled kritičan prema tom sustavu, ali i prema samim kreativcima i kulturnjacima.

Marin Lukanović, filmolog, redatelj, oblikovatelj videa i producent iz Rijeke, dvadesetak je godina aktivan u radu s mladim kreativcima u neformalnoj i formalnoj edukaciji. Surađivao je s brojnim kazalištima (Ulysses Theatre, HNK Ivana pl. Zajca, HNK Zagreb, HNK Osijek, Kazalište Marina Držića, SNG Maribor, SNG Drama Ljubljana, Moving Music Theatre Bitola, Madlenianum Zemun, SNP Novi Sad, MNT Skopje, Trafik Rijeka…). U Italiji i Hrvatskoj radi na dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima i TV serijama. Redatelj je dokumentarnih filmova “Rikard Benčić, naprimjer” (suredateljica Nadija Mustapić), “Kazalište, po riječki”, “Pijana ulica” i “Delta – An Affluence of Arts”. Suosnivač je Filmaktiva. Radi kao viši umjetnički suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, gdje je odnedavno pročelnik Odsjeka za primijenjene umjetnosti.

Zvučna instalacija dio je projekta “Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama” financiran kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020). Projekt provode Rijeka2020 d.o.o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj.