Pretkonferencijski program

RiHub (Ivana Grohovca 1a) // 28.-29.5.2019.

Međunarodne mreže svojim fleksibilnim formatom i horizontalnim pristupom otvaraju proces transformacije kulturnih politika.

Za koga? | Zašto? | Što? | Kako? | Facilitatori | Prijava | Troškovi


 

Za koga?

  • Za predstavnike prijašnjih i budućih gradova Europskih prijestolnica kulture;
  • Operatere iz hrvatskog kulturnog sektora;
  • Alumnije programa Global Cultural Leadership (EU Cultural Diplomacy Platform)

Iskustva s kulturnim mrežama su poželjna!

Zašto?

Kulturne mreže snažno promiču trans-kulturnu suradnju. One ostavljaju svoj pečat na međunarodnim odnosima potičući interakcije kroz koje različite kulture izražavaju svoje posebnosti, raznolikost i međusobno poštovanje. One omogućuju da se naši glasovi i stavovi čuju na višim i utjecajnijim razinama nego što bismo to mogli postići sami. Mreže svojim fleksibilnim i horizontalnim strukturama mreže tako otvoriti proces transformacije kulturnih politika i podupirati “umrežene kulture”.

Posljednjih 25 godina došlo je do eksplozije kulturnih mreža diljem i izvan Europe. Kroz njih smo uspjeli razviti međunarodna partnerstva i projekte, preuzeti rizike, udružiti resurse, razmijeniti kulturna iskustva i uključiti se u smisleni interkulturni dijalog. Također smo uspjeli naučiti nove stvari, izgraditi kapacitete i uspostaviti trajne odnose. Mreže i umrežavanje su ‘živi’ i važni problemi za one koji rade u kulturi. Međunarodna suradnja nije samo najbolji način za obogaćivanje i poboljšanje kulturnog projekta, već je i prilika da naše organizacije i naše prakse stavimo u globalni profesionalni kontekst, kako bi što bolje rješavali izazovna pitanja našeg vremena.

Što?

Ovaj dvodnevni program omogućit će vam da:

  • promišljate, podijelite i analizirate svoja iskustva s kulturnim mrežama vodeći računa o kreativnim, resursnim, etičkim i političkim dimenzijama;
  • razmislite o moći mreža da inspiriraju, uključe, podrže, izazovu, zaštite i omoguće promjenu u međunarodnim odnosima i kroz njih;
  • istražite umrežavanje kao važnu praksu 21. stoljeća koja ima važne implikacije za vodstvo, učenje, otpornost, umrežene kulture i lokalni kulturni eko-sustav;
  • se pripremljenije se upustite u izgradnju i podršku razvoja novih ili postojećih kulturnih mreža (ne samo kroz analizu kako izgledaju ‘dobre’ mreže i koje zamke izbjegavati);
  • se uključite se u intenzivno umrežavanje s kolegama i potencijalnim međunarodnim suradnicima. Razvit ćete nove kontakte, ideje, uvide i poboljšane alate za vlastiti angažman u kulturnim mrežama, međunarodnim kulturnim odnosima i razvojnim politikama.

Kako?

Ovaj će napredni program učenja biti praktičan, participativan i suradnički. Raznovrsnom metodologijom i snažno se oslanjajući na grupni rad, naglasak će biti na aktivnom angažmanu i „ozbiljnoj zabavi“, kako bi bolje istražili ključna pitanja o kulturnim mrežama i umrežavanju.

S obzirom da će sam sadržaj programa ovisiti o očekivanjima i motivaciji polaznika, njihovom iskustvu u kulturnim mrežama te preostalim informacijama dobivenima putem prijavnog obrasca, finalni program će biti definiran po završetku roka za prijavu. Na taj će način program biti kreiran temeljem potreba samih polaznika.

Facilitatori:

Sue Kay

Sue radi u kulturnom sektoru već više od 30 godina. Ima iskustva u umjetničkom menadžmentu i kulturnom upravljanju – u okviru izvedbenih umjetničkih organizacija, financijera, razvojnih agencija i visokog obrazovanja. Radila je kao umjetnički ravnatelj, producent, programer, voditelj skupa, planer (s Umjetničkim vijećem u Jugozapadnoj Engleskoj), koordinator projekta, viši predavač (Predavač: Kulturni menadžment, Dartington College of Arts u Devonu) i kao izvršni direktor, Culture South West (nekadašnji regionalni kulturni konzorcij kojeg je financirao UK Odjel za digitalne, kulturne, medijske i sportske aktivnosti). Od 2005. Sue djeluje kao slobodni savjetnik, edukator i trener, s posebnim interesom za kulturno vodstvo, suradničke prakse, izgradnju kapaciteta, izradu nastavnih planova i programa i obuku trenera. Magistrirala je kulturnu politiku i menadžment, a doktorirala na studiju vodstva. Član je uprave Miracle Theatre u Cornwallu. Dugogodišnji je (i nekadašnji član) Europske mreže kulturnih centara za kulturnu upravu (European Network of Cultural Administration Training Centres), a sada živi u Francuskoj, radi u srednjoj i istočnoj Europi, regiji južnog Mediterana i nordijsko-baltičkim zemljama.

Birgitta Persson

Birgitta radi kao savjetnik i trener za kulturni sektor diljem Europe kao dio kulturne agencije Olivearte. Posebno se zanima za organizacijski razvoj, vodstvo i timski rad. Do 2017. Birgitta je 12 godina bila glavni tajnik Trans Europe Halles (TEH), međunarodne mreže kulturnih centara. Tamo je nadgledala razvoj TEH-a od 28 članova do broja koji se približava 100 u 2017. godini, a također je pokrenula pojačanu suradnju i zajedničko zagovaranje među europskim kulturnim mrežama. Za to vrijeme vodila je eksponencijalni rast aktivnosti i dosega mreže, uključujući osiguravanje znatnog europskog financiranja za mrežne aktivnosti i nekoliko velikih suradničkih projekata. Prije nego što se pridružila TEH-u, radila je kao promotorica, voditeljica projekta, fundraiser i voditeljica marketinga kulturnog centra Mejeriet u Lundu, Švedska. Trenutno je direktorica tvrtke Point of Value, tvrtke posvećene razvoju pojedinaca, timova i organizacija temeljenih na vrijednostima. Također je predsjednica Mejeriet, članica upravnog odbora švedske kazališne kuće Månteatern i članica uprave umjetničke rezidencije ARNA.

Prijava

Zbog ograničenog broja mjesta kao i raznolikosti sudionika molimo da ispunite prijavni obrazac.

Prijave će se procjenjivati temeljem kriterija kvalitete, dok je velika prednost iskustvo u kulturnim mrežama.

Prijave su otvorene do ponedjeljka, 15. svibnja 2019. godine.

Sudionici će primiti odluku o odabiru do srijede, 17. svibnja 2019. godine.

Troškovi

Ovaj obrazovni program je besplatan. Sudionici koji nisu iz Rijeke su sami odgovorni za vlastite troškove prijevoza i smještaja.


Kulturno umrežavanje i kulturne mreže: program pretkonferencijskog profesionalnog razvoja RIJEKE 2020 d.o.o. i Cultural Diplomacy platforme.