Opširnije

o događanjima
Program Ljeta u prijestolnici nastaje zajedničkim trudom brojnih programskih i projektnih partnera. Dobrodošli!

Program

15.6. | LJETO U PRIJESTOLNICI: DELTA OTVORENO 

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture započinje uvodni predprogram u petak, 15. lipnja, otvaranjem vrata bivše zgrade Ivexa na Delti.

Program uključuje ćakule s umjetnicima kolektiva Delta 5 i ostalim raznolikim stanarima ove zgrade, predstave, projekcije, radionice, planinarske štorije, izložbe, predavanja, kantautorske nastupe, ‘radničku gastronomiju’, nastup DJ-ice Ane Antonove i večernji nastup Punčki. Ulaz slobodan! Petak, 15.6, Delta 5.15.6., 1.8. i 25.8 | CIKLUS FURIOZA 

Programski pravac Kuhinja ovog je ljeta skuhao novi i jedinstveni glazbeni predprogram. Radi se o glazbi koju stvaraju žene — glazbenice koje se bave aktualnim društveno-politčkim kontekstima, pomiču granice, izazivaju žanrove te grade nove, uzbudljive svjetove. Očekuje nas glazbena šetnja čije su postaje post-punk, goth, indie rock i techno, a za publiku iz regije ovaj program također ponovo otkriva Rijeku i njezine iznimne lokacije. Punčke, petak 15.6. Delta 5, Chelsea Wolfe & Brutus, srijeda 1.8., Trg Riječke rezolucije, Inga Mauer & Rrose, subota 25.8., Torpedo.
Više: furioza.rijeka2020.eu

 15.6 – 27.7. | LJETNO ART-KINO

Ljetno Art-kino svoju osmu sezonu pod zvijezdama i vedrim nebom započinje u petak, 15. lipnja vikendom mediteranskog filma. Ljeto započinje filmom ‘Leptir’, pobjednikom Sundance Film Festivala i nastavlja se u mediteranskom duhu uz nagrađivanu španjolsku povijesnu dramu ‘Div’, talijanski romantični film ‘Skrivena boja stvari’, krimić ‘Sicilijanska bajka’, triler ‘Gnjev mirna čovjeka’, Ciklus španjolskog filma, Bergmanovu dramu ‘Ljeto  s Monikom’ te brojne druge filmske naslove. U srijedu 20. lipnja Art-kino će ugostiti okrugli stol ’In Tribute to Saba Mahmood’ na kojem će sudjelovati Judith Butler. Ljetno Art-kino, dvorište Samostana Gospe Lurdske (Kapucinski samostan), ulaz kroz Art-kino.
Više: art-kino.org

 18.6. – 22.6. | LJETNA ŠKOLA
CENTRA ZA NAPREDNE STUDIJE JUGOISTOČNE EUROPE

Ovogodišnja ljetna škola istražuje jednu od najvažnijih tema današnjice: kako razmišljati i što učiniti s nasiljem u današnjem društvu. Povodom otvorenja ljetne škole, u ponedjeljak, 18. 6. u HNK Ivana pl. Zajca, održava se javno predavanje Judith Bulter na temu “Interpretiranje nenasilja” te predstava Turbofolk RiLOUDID redatelja Olivera Frljića. Program se odvija u sklopu predprograma Rijeka 2020 EPK i programskih pravaca Kuhinja i Doba moći.
Više: cas.uniri.hr

 


23.6. | ZBOR CRVENE RIJEKE – glazbeni program

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, u subotu, 23.6. na Titovom trgu, odvija se glazbeni program Zbora crvene Rijeke u organizaciji Samoupravne interesne zajednice (SIZ) i Rijeke 2020 EPK.

Nastupaju Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič i Mješoviti pjevački zbor KUU “Jeka Primorja”.
Više: facebook.com/SIZgallery

 26.6. | WELCOME

U produkciji sarajevskog Udruženja Kontakt i režiji Nermina Hamzagića premijerno se izvodi kazališni performans Welcome.

Radi se o predstavi koja je posvećena izbjeglicama i šalje snažnu poruku o izbjegličkoj krizi kao sramnom licu 21. stoljeća. Utorak, 26.6., Bazeni Kantrida.

 27.6. – 8.7. | FESTIVAL TOBOGAN 

S djecom, ne samo za njih moto je drugog Festivala Tobogan koji tvrdi da ljetni praznici u gradu znače nešto sasvim suprotno od užarenog asfalta i dosadnog praznog grada. Tobogan — aktivne ferije za djecu — održava se u okviru predprograma Rijeka 2020 EPK i Dječje kuće, u zajedničkoj organizaciji s Art-kinom, Gradskim kazalištem lutaka, Gradskom knjižnicom Rijeka, Muzejom moderne i suvremene umjetnosti i Vijećem mladih Benčić. Dva tjedna kulture za djecu uključuje radionice, predstave, glazbene programe, urbane šetnje, knjiške igre, filmove, live act cinema, videoigre, plesnjake… Ne propustite spektakularno otvaranje jer takvo što još niste vidjeli: Insects Invasion i Plesnjak sa Smeđim Šećerom. Srijeda, 27. lipnja, Korzo i Exportdrvo.
Više: tobogan.rijeka2020.eu

 29.6. – 15.7. | SPAJALICA

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti u okviru predprograma Rijeka 2020 EPK predstavlja seriju umjetničkih intervencija na raznim lokacijama u javnom prostoru Rijeke. Ovogodišnja Spajalica započinje besplatnim koncertom američkih glazbenika i njihovim audio-vizualnim projektom Psychodelic Cinema Orchestra u petak 29.6. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.
Više: mmsu.hr

 4.7. – 18.7. | RIJEČKE LJETNE NOĆI

Popularne gradske lokacije, ali i mjesta za koja je i samim Riječanima teško zamisliti da bi se mogla pretvoriti u poprište glumaca i teatarskih rekvizita, na par se tjedana daju u ruke umjetnicima najrazličitijih glazbeno-scenskih izraza. Tih nekoliko čarobnih tjedana zovu se Riječke ljetne noći, a ove se godine zavlače u život grada od 4. do 18. srpnja. Za vjernu i novu publiku ljetnog festivala riječkog kazališta pripremljen je raznolik program u kojem gledateljice i gledatelji svih generacija, sklonosti i očekivanja mogu pronaći ponešto za sebe.
Više: hnk-zajc.hr/rijecke-ljetne-noci-2018/

 8.7. – 2.9. | LJETO NA GRADINI

Ovogodišnje trinaesto Ljeto na Gradini sadrži šest konceptualnih manifestacija praćenih glazbenim, scenskim, umjetničkim i edukativnim programom.

Posebnost Ljeta na Gradini je program kreiran bez jezične barijere i namijenjenim isključivo prostoru Trsatske gradine. Manifestacija s 18 programa i 253 izvođača započinje u nedjelju 8.7. uz plamenove 4000 svijeća.
Više: trsatsksagradina.com

 20.7 – 28.10. | BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI 

U okviru predprograma Rijeka 2020 EPK i programskog pravca Dopolavoro, na 2. Bijenaleu industrijske umjetnosti predstavljaju se radovi više od 20 domaćih i međunarodnih umjetnika i umjetnica. Naslov Bijenalea, Na leđima palih divova, referira se na istarske legende i folklorne predaje, ali i posrnuće nekadašnjeg koncepta društvene transformacije koji se pretvorio u nasilno održavanje postojećeg stanja. Bijenale se održava u Labinu, Raši, Rijeci, Puli i Vodnjanu u organizaciji Labin Art Expressa XXI te suorganizaciji riječkog MMSU-a i Arheološkog muzeja Istre. Kustosice su članice kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW.
Više: industrialartbiennale.eu

 21.7. – 4.8. | RE:EASA 2018 

U okviru predprograma Rijeka 2020 EPK i programskog pravca Slatko i slano, Rijeka je ovoga ljeta domaćin EASA-e, najznačajnijeg međunarodnog okupljanja mladih arhitekata. Tijekom dva tjedna, oko 500 studenata sudjeluje u 30 radionica tematski povezanih s urbanom reinvencijom, uz naglasak na zgradu Exportdrva i širi prostor uz Rječinu i more. Program također obuhvaća izložbe, prezentacije, predavanja, zabavni sadržaj te infrastrukturne intervencije u javnom prostoru, parkiralištu, autobusnom terminalu, napuštenim industrijskim objekatima, luci i skladištu.
Više: easacro.info/reeasa.html

 27.7. – 28.7. | SAILOR SWEET&SALT FESTIVAL 

Inovativni multidisciplinarni projekt Sailor Sweet&Salt Festival koji objedinjuje znanost, umjetnost i popularnu kulturu, dio je predprograma Rijeka 2020 EPK i programskog pravca Slatko i slano. Temelji se na glazbeno-scenskom performansu hrvatskih umjetnika Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta. Okosnicu performansa i festivala čini taktilno-zvučna skulptura koja će biti postavljena na obalu grada Rijeke 2020. godine, a čiji će pokretački mehanizmi biti zvukovi grada i materijali iz njegova okoliša. U glazbenom dijelu festivala, u petak 27. srpnja u Exportdrvu nastupaju Darko Rundek i Ekipa, Urban & 4, Mr Lee & IvaneSky, Sara Renar, Svemirko i drugi, a u subotu 28. srpnja u Torpedu slijedi party elektroničke glazbe.
Više: facebook.com/sailorfestival

 13.8. | CALEXICO U RIJECI 

U sklopu predprograma Rijeka 2020 EPK i programskog pravca Slatko i slano, ovoga ljeta čeka nas prava glazbena poslastica, ekskluzivni koncert na otvorenom američkog alt country/indie rock benda Calexico.

Ovaj kultni američki bend na svom premijernom riječkom koncertu predstavlja deveti studijski album, a kao predgrupa nastupaju miljenici domaće i regionalne underground scene My Buddy Moose. Ponedjeljak, 13.8., Exportdrvo.
Više: facebook.com/Distune/

 
7.9. – 8.9. | PORTO ETNO 

U okviru predprograma Rijeka 2020 EPK i programskog pravca Kuhinja, Festival glazbe i gastronomije Porto Etno pruža autentični doživljaj multikulturalnosti. Ritmovi, napjevi, okusi i mirisi različitih kultura svijeta u prvom vikendu rujna osvajaju novu lokaciju — Exportdrvo i pretvaraju Rijeku u centar svjetske kulture. Festival predstavlja atraktivne izvođače iz BiH, Makedonije, Mađarske, Somalije, Senegala, Italije, Meksika, Brazila, Slovenije i Hrvatske. Gastronomski program promiče kulinarsku raznolikost Rijeke i regije, ali i zanimljive egzotične kuhinje s indijskim, kenijskim, madagaskarskim i ostalim egzotičnim specijalitetima. Petak 7.9. i subota 8.9., Exportdrvo.
Više: portoetno.rijeka2020.eu