Predavači i panelisti

Predavači i panelisti na seminaru "Organizacija kulturnih događanja" i drugom modulu kontinuiranog edukacijskog programa “Produkcija u kulture” su istaknuti inozemni, regionalni i nacionalni producenti iz svih područja umjetnosti i kulture.

Hugo de Greef

Hugo de Greef osnivač je kazališta Kaaitheater u Bruxellesu i njegov glavni direktor posljednjih 20 godina. Bio je glavni direktor Europske prijestolnice kulture Bruges 2002. te umjetnički direktor Europske prijestolnice kulture Bruxelles 2000. Od 2007. do 2010. bio je glavni direktor centra za umjetnost Flagey u Bruxellesu.
Hugo De Greef suosnivač je, između ostalog, skupa IETM (sastanak neformalnih europskih kazališta), programa EFFE (Europa za festivale – festivali za Europu), Ateljea za mlade upravitelje festivala, Akademije festivala – programa S Ecoc (Oblikovanje prijestolnice kulture). Bio je glavni tajnik udruge EFA (Udruge europskih festivala) od 2004. do 2008.
Također je predsjednik škole plesa PARTS u Bruxellesu koju je osnovala Anne Teresa De Keersmaeker te je predsjednik književne kuće Passa Porta u Bruxellesu i dvogodišnjeg festivala književnosti Passa Porta. Osim toga, član je odbora konferencije „A Soul for Europe” koja se održava u Berlinu.
Suosnivač je i trenutačni predsjednik dviju umjetničkih rezidencija u Flandriji, Belgija: „De School van Gaasbeek” za umjetnike performansa i „House of Herman Teirlinck” za autore i dramaturge.

 


Bernard Faivre d’Arcier

Od 1972. godine Bernard Faivre d’Arcier opunomoćenik je predsjednika Nacionalnog centra za kinematografiju, upravitelj Festivala u Avignonu (1979. – 1984. i 1993. – 2003.), savjetnik za kulturu premijeru Francuske (1984. – 1986.), osnivač i predsjednik francuskog pododjela Kanala za kulturu ARTE, opunomoćenik predsjednika Nacionalne skupštine (1989.), organizator događanja u vezi s obilježavanjem 200. godišnjice Francuske revolucije (1989.), međunarodni savjetnik za festivale u Houstonu, Rimu i Tokiju, predsjednik Međunarodnog fonda za promicanje kulture (UNESCO), voditelj Odjela za kazalište u francuskom Ministarstvu kulture (1989. – 1992.), voditelj Nacionalnog kazališnog centra (1993. – 1998.), osnivač Teorema – mreže europskih kazališta, glavni povjerenik Sezone mađarske kulture (2001. Magyart) te Sezone poljske kulture (2003., Nova Polsa) u Francuskoj.
Trenutačno je savjetnik za kulturu (BFA-Conseil) i predsjednik odbora u „Les Biennales de Lyon” (likovna umjetnost i ples) i „le Château de Chaumont-sur-Loire” (umjetnički centar i Međunarodni festival vrtova).

 


Aleksandar Brkić

Predavač na Institutu za kreativno i kulturno poduzetništvo na Goldsmithu (London) u područjima kulturnog menadžmenta, event managementa i upravljanja umjetničkim organizacijama. Aleksandar je stekao značajno iskustvo kao kreativni producent i umjetnički menadžer, a također je bio gostujući predavač Sveučilišta u Beogradu, UNESCO-ve katedre i Sveučilišta u Casablanci.

 


Nicolas Champion

Nicolas Champion ima 25 godina radnog iskustva u kulturnom sektoru. Do 2014. bio je samostalni djelatnik (freelancer), a sada je direktor francuske tvrtke PLAYTIME, koja je specijalizirana za tehničko upravljanje festivalima, izložbama i umjetničkim projektima na otvorenom. Rad tvrtke PLAYTIME uključuje velike francuske glazbene festivale (Rock en Seine, We Love Green), festivale uličnog kazališta (Paris l’été), umjetničke projekte za gradove Pariz i Marseille (Nuit blanche, La Canebière), izložbe (Festival fotografije u Arlesu, Grand Palais Paris), međunarodne projekte (festival Images Vevey u Švicarskoj), posebne tehničke projekte (preobrazbe sirotinjskih domova (workhouses), jednokratna velika događanja). Nicolas je uključen u rad CFPTS-a (profesionalno osposobljavanje za tehničke direktore), redoviti je savjetnik za projekte o javnim prostorima za grad Pariz te sudjeluje u razvoju svih festivala u koje je uključen. Svoju je karijeru započeo kao upravitelj pozornice (stage manager) za francuske rock i rap bendove, a zatim kao upravitelj pozornice za glazbene festivale, nakon čega je počeo raditi na izložbama na otvorenom i uličnom kazalištu. „U svijetu glazbenih festivala postojalo je iskustvo koje nije postojalo u svijetu izložba na otvorenom pa sam stoga bio od velike koristi u tehničkom upravljanju tim novim projektima.”

 


John Wassel

John je prije više od 35 godina u partnerstvu s Liz Pugh osnovao Walk the Plank, kompaniju koja je u međuvremenu postala svjetski prepoznata u području kazališnog i vizualnog spektakla. John je dosad radio kao kreativni producent otvorenja Turkua 2011 i Liverpoola 2008, europskih prijestolnica kulture, a specijalizirao se u spektaklima koji uključuju vatromet i pirotehniku.

 


Sophie Jump

Sophie Jump dizajnira za kazalište i performanse te je na festivalu World Stage Design 2013. osvojila zlatnu medalju za rad u svim kategorijama. Umjetnička je suravnateljica i dizajnerica za performans skupinu Seven Sisters Group koja je na nacionalnoj i međunarodnoj razini dobro poznata po svojem radu na posebnim lokacijama izvan kazališta. Doktorirala je na temu kazališnih dizajnera Jocelyn Herbert i skupine Motley. Njezini dizajnerski radovi predstavljali su Veliku Britaniju na svakoj izložbi Praškog kvadrijenala svjetskog kazališnog dizajna u razdoblju od 1999. do 2011., a nekoliko su puta bili izloženi i u Muzeju Viktorije i Alberta (V&A).
Sophie je pridružena profesorica na Umjetničkom sveučilištu u Londonu (University of the Arts London), gdje predaje na  preddiplomskim i diplomskim studijima dizajna i prakse za performanse na školi Central Saint Martins na preddiplomskom studiju kazališnog dizajna na školi Wimbledon College of Art. Osim toga, Sophie je gostujuća profesorica na diplomskom studiju scenografije na školi Central School of Speech and Drama. Njezino iskustvo u podučavanju obuhvaća radionice za djecu, obitelji, profesionalne umjetnike iz raznih umjetničkih disciplina i skupine građana u zajednici.
Sophie, koja je prethodno bila zajednička počasna tajnica Društva britanskih kazališnih dizajnera, članica je odbora za nagradu Linbury te je 2015. bila članica žirija za nagradu Linbury. Bila je i članica žirija na festivalu World Stage Design 2017. te je kustosica za Festival performansa na posebnim lokacijama u okviru izložbe na Praškom kvadrijenalu 2019. godine.

 


Vedran Meniga

Vedran Meniga danas je jedan od upravitelja i kreativnih direktora Pozitivnog ritma, tvrtke sa sjedištem u Puli i Zagrebu koju su osnovali entuzijasti, čija je aktivnost izgradnja i promicanje nezavisne glazbene scene u čemu ima više od 25 godina iskustva.
Godišnja je rezidencija u jedinstvenoj tvrđavi Punta Christo, ljetnom klubu i festivalskoj pozornici blizu Pule, gdje su s radom započeli festivali Seasplash i Slurp!. Tvrđava je sve popularnija u svijetu zahvaljujući festivalima Outlook i Dimensions na kojima surađuju engleski promotori.
Osim usavršavanja u upravljanju događanjima i produkciji, nakon godina posvećivanja i napornog rada, Pozitivan ritam sada nosi različite brendove; platformu Seasplash, trgovinu PDV Records x Merchandise, obrazovnu platformu i besplatne radionice Edusplash (…), kao i različite usluge u okviru vlastitog poslovanja, poput: PR/promocije, prijevozi, rezervacije itd., te vođenje klubova i trgovina pločama u Puli i Zagrebu.


Rainer Kern

Kao predstavnik u Mayour of Mannheim, Rainer je odgovoran za strateške kulturne projekte i vezu s UN-om, a vodio je i proces kandidature Mannheima kao UNESCO-va grada glazbe unutar mreže UNESCO Creative Cities. Osnivač je i festivalski te umjetnički direktor najvećeg njemačkog jazz festivala Enjoy Jazz, a kreirao je i studijske programe  kulturnog event managementa za visokoobrazovne ustanove.

 


Isabel Lagos

Isabel Lagos je kao glumica i redateljica obučena u mješavini ruskih i engleskih tehnika. Već je dva desetljeća na čelu dramskih škola, umjetničkih festivala, kazališnih i opernih produkcija, koje uključuju operu za gluhe i nagluhe osobe.
Uspješno je organizirala događanja na festivalu Edinburgh Fringe tijekom deset godina, što je predstavljalo oko 100 djela godišnje. Mjesto održavanja nastupa, zvano Sweet, osvojilo je nagradu kritike za najbolji kreativni prostor i odabrano je za jedno od deset mjesta koje predstavljaju festival Edinburgh Fringe u arhivu škotske nacionalne knjižnice.
U Švedskoj je suosnovala kazališni i filmski program u Trollhättanu a kroz studentski rad ponovno otvorila staro kazalište u središtu grada. Pokrenula je tečaj organizacije festivala mladih zajedno s voditeljicom projekta Annom Svensson iz Lille Edet kommun, tečaj koji se sada širi na druga ruralna područja u regiji.
Isabel vodi festival Gothenburg Fringe od 2017., 2019. će biti četvrti po redu.
Isabel je također radila s umjetnicima s invaliditetom te održava seminare kako bi inspirirala druge na takve aktivnosti.

 


Darko Flego

Zadnjih 15 godina je projektni i produkcijski menadžer; vodio je produkciju cjelokupnog festivala EXIT i koncerte Madonne, Red Hot Chilly Peppersa, Robbija Williamsa, Depeche Modea, The Chemical Brothersa, festivala Warriors Dance… Djelovao je i u inozemstvu te je producirao festivale Spirit of Burgas (Bugarska), Revolution (Rumunjska), Sea Dance (Crna Gora), ali i konferenciju Share (Libanon) i REHESACO (Rumunjska).

 


Boris Kovaček

Direktor agencije Pepermint, jedan od pokretača Weekend Media Festivala i njegov izvršni direktor, projekt menadžer na festivalu Terraneo, Red Bull Air Raceu, Svjetskom prvenstvu u rukometu, Europskom prvenstvu u vaterpolu, Azijskim igrama na plaži i mnogim drugim događajima. Kovaček je dugi niz godina stjecao iskustvo u osmišljavanju i realizaciji i produkciji posebnih događaja.

 


Tomaš Žižka

Češki multidisciplinarni umjetnik i umjetnički direktor Mamapapa kazališne organizacije koji je uspostavio suradnju s brojnim vizualnim umjetnicima, plesačima i glazbenicima na eksperimentalnim i suvremenim umjetničkim projektima. Tomaš se aktivno bavi site specific performansom više od 25 godina, a radovi su mu predstavljeni i na venecijanskom Bijenalu.

 


Jan Ove Haftsad

Jan Ove Hafstad, koji se rodio i školovao u Norveškoj, od ranih se dana bavi dobrovoljnim političkim djelovanjem: izgradnjom sela u Šri Lanki i djelovanjem protiv apartheida. Tijekom osamdesetih radio je za oslobodilačke pokrete SWAPO i ANC te sudjelovao u kampanjama za njih u Švedskoj i nordijskim zemljama. Radio je kao nastavnik u eksperimentalnim školama u Danskoj, a početkom devedesetih pomagao je novoj vladi Namibije pri uspostavi njihova veleposlanstva u Stockholmu.
Od sredine devedesetih Jan Ove bavi se radom i poduzetništvom u području umjetnosti i kulture. Pokrenuo je Operni festival u dvorcu Läckö i vodio ga gotovo deset godina. Tri je sezone bio ravnatelj za planiranje produkcije Opernog festivala Drottningholm te je nekoliko puta angažiran radi zapošljavanja samostalnih glazbenika u okviru švedskom programa za zapošljavanje Musikalliansen.
Jan Ove Hafstad trenutačno je (od 2006.) ravnatelj organizacije Sweden Festivals, član Radne skupine Nordijsko-baltičke festivalske platforme te potpredsjednik organizacije MAIS (Švedsko udruženje glazbenih organizatora), čiji je glavni zadatak poboljšati buduće turneje glazbenika u Švedskoj.

 


Marin Lukanović

Marin Lukanović, filmolog, redatelj, oblikovatelj videa i producent iz Rijeke, dvadesetak je godina aktivan u radu s mladim kreativcima u neformalnoj i formalnoj edukaciji. Kao osnivač i dugogodišnji voditelj udruge Filmaktiv iz Rijeke, jedan od pokretača Saveza udruga Molekula i član više radnih skupina aktivno sudjeluje u kreiranju lokalnih i nacionalnih kulturnih politika.
U Italiji i Hrvatskoj radi na dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima kao suradnik i autor. Autor je dokumentarnih filmova “Rikard Benčić, naprimjer” (suredateljica Nadija Mustapić), “Kazalište, po riječki”, “Pijana ulica” i “Delta – An Affluence of Arts”.
Kratkim filmom “Standardna priča” 2005. godine osvaja nagradu na Pulskom filmskom festivalu. “Rikard Benčić, naprimjer” dio je Zbirke MMSU u Rijeci, a s filmom “Delta – An Affluence of Art” osvojio je ArTVision nagradu na 72. venecijanskom filmskom festivalu.
Viši je umjetnički suradnik Sveučilišta u Rijeci, gdje drži nastavu na filmološkim kolegijima. Surađivao je s mnogim kazalištima u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji (Ulysses Theatre, HNK Ivana pl. Zajca, HNK Zagreb, SNG Maribor, SNG Ljubljana, Madlenianum Zemun, SNP Novi Sad…).

 


Nina Majcan Šprajc

Nina Majcan Šprajc nezavisna je location managerica čija je specijalnost upravljanje lokacijama za dugometražne filmove i reklame u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Ubrzo nakon što je diplomirala u Marketinškoj komunikaciji na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani, počela je raditi kao koordinatorica produkcije na snimanju Disneyjevog dugometražnog filma „Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan” (2008.) koji je snimljen u Sloveniji. Tada je shvatila da je vječno promjenjiva dinamika filmske produkcije ono što je oduvijek tražila. Prije povratka u svoj rodni grad, Rijeku, producirala je brojne TV-reklame za velike hrvatske i strane brendove i korporacije, a istovremeno je radila u produkcijskoj kući Pakt media iz Zagreba.
Od 2011. radi kao nezavisna location managerica za hrvatske i slovenske produkcijske kuće i bila je član produkcijskog tima na projektima za EuropaCorp, Canal+; Atlantique Productions, RAI, Rowboat film i Netflix.

 


Alan Vukelić

Alan Vukelić, oblikovatelj svjetla. Prva iskustva u kazališnom radu stječe još za vrijeme srednjoškolskih dana na Otvorenoj sceni Belveder, kazališnoj skupini koja je obilježila nezavisno kazališno djelovanje 90-ih u Rijeci. 1995. završava seminar za scenografiju-svjetlo-projekcije u organizaciji MAPA-e Amsterdam (Moving academy for performing arts) gdje stječe i svoja prva profesionalna iskustva pa nastavlja suradnju kao asistent tehničkom direktoru u Berlinu 1999.god. i 2000.god., a 2003. g. u Ohridu, Makedonija u okviru radionice „Moving bodies“ polaznicima predaje oblikovanje svjetla i kazališnu tehniku. Od 1995. do danas oblikovao je svjetlo na preko 90-tak predstava.

Osim oblikovanjem svjetla bavi se i tehničkom organizacijom kazališnih i filmskih događaja. Od 2000. godine radi kao tehnički voditelj Međunarodnog festivala „Zlatni lav“ (Umag), a istovremeno  postaje i tehnički direktor Ri Teatra – Kulturnog centra Kalvarija gdje ostaje do 2010. godine. U međuvremenu 2006. godine postaje i tehnički direktor Motovun Film Festivala. A od 2015. godine Alan je v.d. upravitelj tehnike u HNK Ivan pl. Zajc.

 


Jose Ignacio Abanda

Osim što je bio producent otvorenja San Sebastiana 2016 – Europske prijestolnice kulture i drugih projekata/programa unutar europske prijestolnice kulture, Jose Ignacio Abanda je upravljao produkcijom međunarodnog jazz festivala i Kursaal Zaklade. Trenutno je zaposlen kao direktor produkcije u Zakladi Donostia.